28 січня, на честь 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Звенигородці Черкаської області відкрили «Тарасову юрту». Це оригінальний культурний простір, де всі охочі зможуть ознайомитись з традиційною та сучасною культурою Казахстану, відвідати майстер-класи та різноманітні мистецькі заходи. Юрта символізує багатовіковий дружній зв’язок українців і казахів, а за потреби вона працюватиме як «пункт незламності». Відкриття «Тарасової юрти» у місті Звенигородка  – частина міжнародного проєкту «Юрта незламності». Це проект народного депутата України, голови міжпарламентської групи дружби «Україна – Казахстан» Сергія Нагорняка та представників казахської діаспори в Україні.

Гостей заходу зустрічали національним казахським хлібом — «баурсаками». Як зазначають організатори, юрта є автентичною, зроблена руками казахських майстрів та спеціально привезена в Україну. Збирається вона надійно і міцно, проте без єдиного цвяха — все так, як заповідали казахам їм предки, які протягом віків вдосконалювали національне пересувне житло кочівників.

«Проект «Юрта незламності» виник під час обстрілів обʼєктів критичної інфраструктури, енергетики, і, як наслідок, блекаутів та слугував пунктами незламності по різних містах України, де люди могли зігрітися, зарядити пристрої, попити чаю з печивом. А також ознайомитися з казахською юртою — унікальним пересувним житлом казахів-кочівників. Я вдячний казахським партнерам за підтримку моєї ідеї, яка стала одним з важливих символів дружби між нашими народами», — говорить народний депутат Сергій Нагорняк. Як він наголошує, найвидатнішою постаттю, що символізує давні історичні, культурні звʼязки між нашими народами є наш великий Тарас Шевченко, тож виникла ідея розвивати проект, встановивши «Тарасову юрту».

«Цього року ми вшановуємо 210-річчя від народження нашого Кобзаря. Тарас провів десять років у засланні в Казахстані, де він не зважаючи на заборони, писав вірші, повісті, створював картини та нариси. Юрта часто зображена на його картинах, вона слугувала і прихистком, і джерелом натхнення нашого генія. Закономірно, що така юрта з’явилася на малій батьківщині поета й художника. Ми відкриваємо на рідній Шевченку Звенигородщині «Тарасову юрту», де усі бажаючі зможуть бачити частину казахського світу, де Кобзар не лише провів десять років заслання, він став там «Акином Таразі», як шанобливо звертаються до поетів казахи. Шевченка і сьогодні поважають у Казахстані не менше, ніж в Україні. Його ім’ям названі вулиці в столиці, пам’ятники Тарасу є майже в кожному місті, а найбільший музей Шевченка за межами України знаходиться теж на території Казахстану», – говорить співзасновник проекту, голова міжпарламентської групи дружби з Казахстаном Сергій Нагорняк.

«Я бував вже в юрті, зокрема в Києва, в парку імені Тараса Шевченка, де встановлена одна з «Юрта незламності». Перебуваючи там, відчув неймовірну енергію, цей культурний код, закладений у кожній деталі пересувного житла. І відтепер цей унікальний обʼєкт культурної спадщини дружнього казахського народу буде і на Тарасовій землі. Але ця юрта не тільки автентичне похідне помешкання. Це справді витвір мистецтва, який лаконічно, проте  яскраво відображає  багатовікову історію та культуру казахського народу. І завдяки встановленню «Тарасової юрти» із нею у найдоступніший спосіб зможуть ознайомитись жителі та гості Звенигородки. Зазначу, що допомога, яка була нам надана казахами у період найгострішої потреби – це свідчення справжньої незрадливої дружби», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

У церемонії відкриття «Тарасової юрти» також взяв участь заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай, який наголосив на важливості культурної дипломатії для області. Також виступили ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко, голова Звенигородської районної військової адміністрації  Юрій Піковський. До заходу долучилися представники місцевих органів влади, народні депутати України, представники казахської діаспори, дослідники творчості Тараса Шевченка, громадськість. Для гостей виступали народний аматорський ансамбль народної пісні «Заспів» та ансамбль сопілкарів дитячої школи мистецтв.

В «Тарасовій юрті» можна ознайомитися з виставкою репродукції картин, що були створені Шевченком у Казахстані. Представлено книги, де детально описано цей період життя видатного поета і казахська література в українських перекладах. Тут є і куточок для дітей з мольбертами й засобами для художньої творчості малечі, які зможуть надихаючись творчістю Тараса створювати свої маленькі шедеври та радувати батьків. А ще, тут є автентичні предмети побуту казахів та національні костюми. «Тарасова юрта», працюватиме кожного дня.Цілком можливо, що вона не лише буде важливим культурним обʼєктом Звенигородки, але й стане важливою частиною туристичної дороги на малу батьківщину Тараса.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Депутатські групи з міжпарламентських зв'язків із зарубіжними країнами”

29 січня 2024 14:40
03 липня 2023 20:06
11 березня 2023 15:36
23 лютого 2023 18:26
17 січня 2023 16:38
08 грудня 2022 23:31
18 листопада 2022 19:20