Про це повідомляє народна депутатка України, Віцепрезидентка Парламентської Асамблеї Ради Європи Олена Хоменко.

Так, у межах осінньої сесіє ПАРЄ в Страсбурзі за підтримки Офісу Омбудсмана України, «Української мережі за права дитини», «СОС Дитячі містечка Україна» та The Kyiv Independent відбувся захід «Uprooted Children» від української та латвійської делегацій.

Головна мета ініціативи — не лише розповісти про виклики, із якими стикається Україна в питанні повернення та реінтеграції дітей, а й запропонувати конкретні кроки, якими парламентарії країн-членів Ради Європи можуть сприяти поверненню дітей додому.

На учасників заходу великий вплив мали розповіді свідків депортації та продемонстрований уривок з фільму-розслідування «Діти для путіна» про насильницьке переміщення українських дітей з окупованого Маріуполя.

«Ми мали нагоду поспілкуватися з родиною, що пройшла крізь справжнє жахіття: батьку довелося пережити фільтрацію й колонію, а трьох його дітей депортували до росії та залишили без зв’язку з ним. Незламній родині вдалося возз'єднатися, подолавши безліч перешкод», — повідомляє Олена Хоменко.

Україна робить усе можливе, аби подібних історій із щасливим завершенням ставало більше. Але агресора потрібно зупинити спільними зусиллями міжнародної спільноти.

«Ми закликаємо чинити тиск на росію, закликати до повернення всіх депортованих українських дітей до їхніх сімей та опікунів, засуджувати російські воєнні злочини, поширювати правду та сприяти зусиллям України в поверненні наших громадян додому. Україна поверне кожного свого громадянина на рідну землю. А держава-терорист неодмінно понесе відповідальність за скоєні злочини», — акцентує народна депутатка.

Президент ПАРЄ Тіні Кокс у своєму вступному слові наголосив, що розслідування воєнних злочинів росії та забезпечення відповідальності за них є одним з пріоритетів Асамблеї.

Повернутись до публікацій

Версія для друку