Цього року, задля визначення майбутніх стратегічних завдань, парламентарії держав-членів Альянсу та країн-партнерів зібралися в Копенгагені, Данія.

Осіння сесія «ознаменувалася демонстрацією непохитної підтримки України. Було ухвалено декілька резолюцій, щоб заохотити НАТО та її партнерів посилити стримування та оборону та адаптувати Альянс до нової стратегічної ери», — йдеться на сайті Асамблеї.

Зокрема, делегати сесії порушили питання відповідей на ключові безпекові виклики в євроатлантичному регіоні на національному рівні та рівні НАТО, обговорили кроки для розширення допомоги Україні та як залучити Глобальний Південь до активної протидії загрозам з боку росії тощо.

На теренах Асамблеї члени української делегації провели ряд зустрічей із колегами, взяли участь у напрацюванні важливих та знакових для України резолюцій.

Так, Голова української делегації, народний депутат України Єгор Чернєв під час спілкування з колегами, наголосив, що з огляду на останні події на Близькому Сході, світу слід посилити європейську безпеку та продовжувати допомагати Україні, яка сьогодні її відстоює на полі бою. За його словами, подібне може трапитися і з країнами НАТО, якщо допомога Україні зменшиться і росія досягне успіху.

«Під час зустрічей в рамках ПА НАТО я попросив наших партнерів чесно собі відповісти, чи готові вони будуть себе захистити у випадку подібних атак.

Адже може бути, що саме Україна, яка перемелює військовий потенціал росії, є сьогодні для них єдиним порятунком. І недоречні розмови про втому і брак коштів на військову допомогу Україні згодом можуть закінчитися кров'ю та горем для мешканців Європи», — акцентував під час зустрічей Голова української делегації.

На полях Асамблеї українські парламентарії зустрілися з рядом делегацій – учасниць сесії, зокрема, з парламентаріями США, Данії, Туреччини, Великої Британії, Австралії та Німеччини. Головними темами спілкування були: постачання зброї, фінансова підтримка, гуманітарна допомога, підтримка нашого членства в НАТО.

«Парламентський діалог євроатлантичної спільноти набирає обертів! Серед основних результатів: отримали запевнення від американської делегації в широкій і непохитній підтримці України…; обговорили труднощі фінансової звітності за використання міжнародної допомоги та реалізації обіцяних реформ, як важливий фактор для наших партнерів; предметно поспілкувалися з парламентаріями з Данії та Німеччини щодо пріоритетних питань двосторонньої співпраці», — розповіла членкиня делегації Галина Михайлюк.

Усі партнери запевнили українських колег у продовженні підтримки України та єдності у питанні України.

Зокрема, особливо відвертою та продуктивною була розмова з американськими колегами, до якої увійшли впливові конгресмени обох партій Конгресу США.

«Військова допомога з боку США не припиниться і, принаймні на наступний рік, залишиться фінансова підтримка. Конгресмени обох партій запевнили, що допомога Україні буде…. Американська влада і суспільство підтримують нас і надалі. Наразі обговорення ведуться стосовно наших чітких потреб на фронт, максимальної ефективності озброєння, розміру допомоги та звітування… 90% Сенату та 75% Конгресу певні у незмінності постачання Україні допомоги», — підсумувала результати зустрічі заступниця Голови Постійної делегації Соломія Бобровська.

Також, під час виступу на засіданні Політичного комітету, представники США зазначили, що минулого тижня у Вашингтоні відбулася зустріч послів держав-членів НАТО.

«Обговорюючи актуальну ситуацію в Україні, посли всіх, за винятком однієї, країн схвалили ідею запрошення нашої держави до північноатлантичної спільноти.

Сподіваємося, що 75-та річниця НАТО, яку відзначатимуть наступного року у Вашингтоні, дасть сильний поштовх для вступу України до Альянсу. А доти – продовжуємо поглиблювати всебічне партнерство», — зауважила Галина Михайлюк.

Окрім того, українська делегація активно працювала на полях Асамблеї, зокрема, було внесено поправки до резолюцій, які підтримали делегації осінньої сесії ПА НАТО.

«Зокрема: згадали в резолюції РПЦ, як розповсюджувача російської пропаганди і дезінформації; відновлення українських портів Дунаю, як необхідність безпеки Чорного моря; закриття російських державних каналів RT і Спутник, як розповсюджувачів пропаганди в країнах-членах НАТО; чіткий перелік необхідних реформ для вступу України в НАТО», — повідомив член делегації Роман Грищук.

Також знаковим для України стало обрання нового Президента Парламентської асамблеї НАТО — польського парламентарія Міхала Щерби, який активно відстоює проукраїнську позицію на полях Асамблеї, потужно підтримує Україну, завжди плідно співпрацює з українською делегацією та адвокує ініціативи з посилення партнерства.

У підсумку роботи сесії, Парламентська асамблея НАТО ухвалила резолюцію «Виконання рішень Вільнюського саміту: прискорення адаптації НАТО та підтримка України»,  у якій закликала уряди країн Альянсу «стояти поруч з Україною, доки не буде досягнуто перемоги».

Майже 240 парламентарів із 31-єї країни-члена НАТО та країн-партнерів прийняли політичні рекомендації для урядів Альянсу, закликаючи їх збільшити військову, розвідувальну, фінансову, навчальну та гуманітарну підтримку Україні.

У документі парламентарії також висловили переконання, що «членство України в НАТО є найкращим способом стримування майбутньої російської агресії і євроатлантична інтеграція України сприятиме колективній обороні Альянсу».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку