27 червня 2023 року відбулося перше установче засідання (у форматі онлайн) представників депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Марокко, очолюваної народним депутатом України Вадимом ГАЛАЙЧУКОМ, та депутатської групи дружби Палата Представників (нижня палата) Парламенту Марокко «Марокко-Україна», очолюваної депутатом Палати Представників Марокко від партії «Істікляль» (право-центристи, партія входить до чинної урядової коаліції Марокко) Хассаном Ель БАХІ.

У зустрічі також взяли участь: з українського боку - народний депутат України Богдан Кицак; з марокканського - Мохаммед Ель-Хейджіра (від Партії автентичності та сучасності, ліво-центристи, партія входить до чинної урядової коаліції Марокко), Мехді Фатмі (від Соціалістичної партії, провідна опозиційна партія Марокко, колишній випускник Харківського держуніверситету), Лубна Сгірі (від партії Прогресу та соціалізму, лівоцентристи, входять до парламентської опозиції).

Обговорено актуальні питання українсько-марокканського співробітництва з акцентом на важливості посилення міжпарламентського співробітництва, політичного діалогу і торговельно-економічної співпраці. Українські та марокканські парламентарі також обговорили графік міжпарламентських обмінів, терміни яких будуть додатково узгоджені за погодженням з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком та Головою Палати Представників Королівства Марокко Рашидом Талбі Ель-Аламі.

 

Сигнали української сторони:

 

-      Україна цінує підтримку Марокко, надану під час голосування за відповідні резолюції ГА ООН, а також визнання агресії рф проти України. Наголошено на важливості взаємної підтримки країн у питаннях суверенітету та територіальної цілісності на міжнародних майданчиках.

-      Україна розраховує на рішення Марокко підтримати Формулу миру, розглянути участь в одній або декількох ініціативах - енергетична безпека, екологічна безпека, продовольча безпека, а також його долучення до імплементації зернової ініціативи.

-      Одним з перспективних варіантів взаємодії може стати створення в Марокко зернових та продовольчих хабів для подальшого просування української продукції в країни Африки з урахуванням розгалуженої портової інфраструктури Марокко, його лідируючої ролі у Західній Африці та переваг Африканської континентальної зони вільної торгівлі.

-      В умовах військового стану та уповільнення темпів міжнародної торгівлі, український бізнес потребує підтримки і нових контактів з партнерами. Україна розраховує на розвиток партнерства з Марокко, зокрема у частині продовольчої безпеки та економічного відновлення. Марокко запрошено долучитися до реалізації економічних проєктів в Україні.

-      Академічні та студентські обміни є важливим чинником міжлюдських контактів та посилення двостороннього співробітництва. Українська сторона вживає необхідних заходів для забезпечення продовження навчання марокканських студентів у ЗВО України (є другою за чисельністю іноземною студентською спільнотою України, нараховує понад 9 тис. студентів, понад 70% з яких навчаються дисциплінами «загальна медицина», «фармацевтика», «стоматологія»), зокрема з урахуванням можливостей онлайн формату, а також організації складання ЄДКІ «КРОК» за кордоном.

-      Злочини, скоєні росією в Україні, мають бути засуджені та покарані, відповідно до норм міжнародного права.

-      Україна розраховує на підтримку Парламентом Королівства Марокко (Палатою Представників) визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу.

-      Голову та членів депутатської групи дружби «Марокко-Україна» запрошено з відвідати з візитом в Україну у зручний час.

 

Сигнали марокканської сторони:

 

-  Пошук реалістичного і справедливого миру в Україні відповідає інтересам Марокко.

-  Марокко солідарне з Україною у питанні захисту територіальної цілісності і національного суверенітету і не визнає жодних спроб анексії, сепаратизму та псевдореферендумів, що мають на меті розколоти країну.

-  Вдячні Україні за чітку позицію щодо підтримки Плану автономії для Західної Сахари, ініційованому Марокко в рамках ООН (2007 рік), висловлену в ході нещодавнього візиту Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

-   Війна завершиться перемогою України та її економічним відновленням. Наразі доцільним вбачається пошук спільних інтересів і платформ для відновлення ділових контактів та розвитку торговельно-економічних зв’язків. Активізація ділових контактів в цілях збільшення обсягів торгівлі є предметом інтересу марокканського бізнесу.

-  Важливим є розвиток освітнього і культурного потенціалу. Марокко зацікавлене у більшій промоції української культури в Марокко, презентації іміджевих проєктів.

-      Голову та членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Марокко відвідати Парламент Марокко для продовження дискусії та обговорення широкого кола питань двосторонньої взаємодії у зручний для української сторони час.

Повернутись до публікацій

Версія для друку