Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні 11 листопада 2022 року проект Закону про внесення змін та доповнень до Цивільного кодексу України, спрямованих на розширення кола об’єктів цивільних прав (реєстр. №6447 від 17 грудня 2021 року), поданий народним депутатом Калауром І.Р. та іншими народними депутатами.

Законопроект розроблено з метою розширення на рівні кодифікованого акта переліку об’єктів цивільних прав благами, які створюються та існують лише у цифровому середовищі, та щодо яких можуть виникати цивільні права і обов’язки, задля законодавчого визначення базових нормативних положень у формуванні правового регулювання їх цивільного обороту.

Для досягнення поставленої мети передбачається внести зміни та доповнення до Цивільного кодексу України, зокрема зміни вносяться до статті 177. Водночас, законопроектом запропоновано доповнити Цивільний кодекс України статтею 179-1, у якій визначено ключові критерії благ, які необхідні і достатні для їх виокремлення в окрему правову категорію «цифрова річ».

Окрім окреслення кола цифрових речей, у законопроекті визначено основні постулати правового регулювання майнового обороту цифрових речей шляхом законодавчого закріплення можливості поширення цивільно-правових положень про речі матеріального світу до цифрових речей, якщо інше не встановлено Цивільним Кодексом, законом або не випливає із сутності цифрової речі.

Розглянувши вказаний законопроект, Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити його до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні 11 листопада 2022 року проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (реєстр. №4482), поданий Кабінетом Міністрів України, та за підсумками розгляду ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект за реєстр. №7531 включити до порядку денного восьмої сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Законопроектом пропонується використати «комплексний підхід до врегулювання усіх аспектів правовідносин (цивільно-правових, трудових, фінансових), що пов’язані зі створенням, реєстрацією, діяльністю, припиненням та ліквідацією відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави», а також «врахувати вимоги Директиви (ЄС) 2017/1132 Європейського Парламенту та Ради від 14.06.2017 р. щодо деяких аспектів корпоративного права (кодифікація), зокрема, щодо правил розкриття інформації, які застосовуються до філій компаній з інших держав-членів» шляхом внесення відповідних змін до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», «Про зайнятість населення», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» тощо.

Загалом у разі прийняття Законопроекту реалізація його положень дозволить створити сприятливе законодавче поле, яке впорядкує правовий статус відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, сприятиме уніфікації, спрощенню та прискоренню процедур створення та припинення їх діяльності на території України.

Постановою Верховної Ради України від 29 липня 2022 року №2483-IX визначено, що адаптація законодавства України до положень права ЄС є одним з головних завдань Верховної Ради України, що реалізується спільно з Кабінетом Міністрів України шляхом забезпечення узгодження підготовки, включення до порядку денного Верховної Ради України, розгляду та остаточного прийняття євроінтеграційних законопроектів. Вказаний Законопроект включений до Переліку законопроектів у сферах європейської та євроатлантичної інтеграції та визначені на 2022 рік Урядом як пріоритетні та Переліку законопроектів, які перебувають на розгляді у комітетах Верховної Ради України та потребують перевірки на відповідність acquis ЄС.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30
19 травня 2024 13:15
19 травня 2024 13:00
19 травня 2024 12:30
19 травня 2024 12:00
18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51