Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що українці безмежно вдячні Німеччині за військову, політичну, фінансову та гуманітарну допомогу, яку протягом останніх років Німеччина надавала Україні. «Але правдою є те, що Російська Федерація не готова зупинятися у своїй жорстокій війні. Вона продовжує загрожувати самому існуванню нашої держави, продовжує загрожувати добробуту усього демократичного світу. Бо вона підірвала самі основи міжнародного права, підірвала можливість розраховувати на те, щоби політичними та дипломатичними шляхами вирішувати будь-які суперечки», — сказала голова Комітету. Вона переконана, що Росія знає і застосовує лише мову сили. Тому для України найголовнішим пріоритетом є зброя та захист у повітрі. «Зброя є головною для нас сьогодні. Щоби ми могли захистити себе, свої кордони і вигнати ворога зі своєї землі. Тому ми щоразу звертаємось до наших колег з тим, щоби просити вас максимально мобілізувати зусилля для того, щоби зброя для України надходила швидше, в більших кількостях і серйозної якості, бо перемогти Росію ми можемо тільки разом і тільки технологічними засобами», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС нагадала, що Росія останнім часом суттєво посилила атаки по всій лінії фронту, ситуація там є складною. Одночасно Росія посилила атаки по всій території України. Вона використовує як іранські дрони «Шахеди», так і різного роду ракети для того, щоби атакувати цивільну інфраструктуру України. «У нас є дуже серйозні сьогодні проблеми з елекроенергією, з її постачанням. Ситуація складніша, ніж була на початку 2023 року, після зими, коли Росія атакувала здебільшого наші розподільчі спроможності. Цієї весни Росія атакує наші генераційні спроможності в енергетиці. І на сьогодні ми вже маємо серйозні проблеми, почалися віялові відключення і до зими ситуація буде лише погіршуватися, якщо і державні, і приватні компанії не отримають нагальної допомоги від партнерів», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона сказала, що відновлення енергосистеми є також пріоритетом. Важливо також, щоби Євросоюз відкрив більші потужності для можливостей імпорту-експорту електроенергії між Україною та ЄС, щоби була можливість балансувати енергетичну систему. Поза тим, за словами голови Комітету, Україна концентрується на тому, щоби спробувати створити розпорошену систему енергетичної генерації і використовувати при цьому зелену енергетику. Але, використовуючи зелену енергетику, потрібні потужності для зберігання і накопичення цієї електроенергії. Йдеться про спеціальні батареї. Ще одним пріоритетом є доступ українських публічних і приватних компаній до дешевих кредитів, щоби вони могли самостійно рухатися у напрямку відновлення.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наполягла, що важиво, щоб у процесі відновлення брав участь не тільки центральний уряд України, а й громади та регіони, які б мали змогу максимально налагоджувати горизонтальні зв’язки з партнерами з-за кордону. «Тому ми сподіваємось, що якраз ця конференція у Берліні із реформування та відновлення дозволить нам сформувати порядок денний того, як це буде відбуватися. Ми також розраховуємо, що на цю конференцію будуть запрошені не тільки уряд, бізнеси і місцеве самоврядування, а й парламентська делегація з України. Сподіваюся, що німецька сторона забезпечить таку умову, що Україна на цій конференції буде представлена всіма партіями, які є у Верховній Раді для того, щоби парламент брав участь і в міжнародній дискусії, і продовжував свою контролюючу функцію», — сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44