Голова Комітету з питань здоров’я нації, керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова Михайло Радуцький разом із народним депутатом Миколою Стефанчуком з робочим візитом відвідали Молдову.

Візит здійснено у відповідь на нещодавній візит до України Віце-прем’єр міністра та Міністра закордонних справ Республіки Молдови Міхая Попшоя та голови «групи дружби» Оаза Нантоя.

Під час зустрічі з українськими парламентаріями Спікер Парламенту Молдови Ігор Гросу запевнив українських колег, що Молдова з першого дня засуджує неспровоковану агресію рф проти України, і буде допомагати нашій країні стільки, скільки буде потрібно. Зокрема, обговорили питання, як сусідня країна ще може підтримати Україну під час повномасштабної війни.

«Спікер Парламенту Молдови запевнив, що 30 травня колеги планують розглянути та ухвалити резолюцію щодо незаконної депортації дітей. Це одне із важливих питань, яке ми порушували в межах роботи «групи дружби». Нагадаю, що за офіційними даними понад 20 тис. наших дітей вкрадені або насильно вивезені до рф. Також молдавська делегація візьме участь у Саміті миру у Швейцарії та конференції з відновлення України у Берліні. Це важливі дипломатичні кроки на підтримку України», — зауважив Михайло Радуцький.

Під час зустрічі з «групою дружби» Парламенту Молдови, українські парламентарії говорили про обмеження впливу російської пропаганди. Поділилися з колегами власним досвідом, як краще налаштувати систему інформування населення та вести боротьбу з фейками. Обговорили внесення змін до законодавства Молдови з метою диференціації між громадянами Республіки Молдова, які воюють у складі сил оборони України, та тими, хто став найманцями в армії рф чи так званих самопроголошених народних республік лнр/днр. Адже сьогодні у законодавстві передбачена однакова кримінальна відповідальність за участь в усіх іноземних збройних формуваннях. Також торкнулися теми визнання Парламентом Молдови росії країною-спонсором тероризму, як це вже зробили багато інших країн.

«Колеги налаштовані порушити це питання під час одного з найближчих засідань. Ще обговорили питання взаємовизнання GMP, GDP сертифікатів України та Молдови, та запросили молдавських медиків, зокрема, військових лікарів, на стажування до України.

І наостанок хочу подякувати спікеру, депутатам парламенту, народу Молдови за активну підтримку нашої країни. Ви надійні друзі України», — наголосив Михайло Радуцький.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44