Сьогодні у «Голосі України»:

Реформування військової та безпекової сфери відповідно до стандартів НАТО — пріоритет для нас

Проект закону про місцевий референдум оприлюднюється і виноситься на громадське обговорення

Зберегти динаміку та результативність

«Держава має діяти так, щоб виробник відчував: він потрібен!..»

Боротьбу зі шкідниками для аграріїв ускладнили

 

Реформування військової та безпекової сфери відповідно до стандартів НАТО — пріоритет для нас

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України під час зустрічі із Заступником Генерального секретаря НАТО Мірче Джоане в Брюсселі.

Нагадаємо, нині глава українського парламенту перебуває з робочим візитом у Королівстві Бельгія та Великому Герцогстві Люксембург.

«Серед пріоритетів — перехід України на стандарти, норми та принципи НАТО. Ми суттєво просунулися за різними напрямами євроатлантичних реформ, зокрема, ухвалили важливі законодавчі акти та керівні документи у сфері безпеки і оборони», — сказав Дмитро Разумков, зазначивши, що ухвалено закони «Про оборонні закупівлі» та «Про розвідку», а також Стратегію національної безпеки України.

«Україна продовжить реформувати свою військову та безпекову сферу відповідно до стандартів НАТО», — відзначив Голова Верховної Ради.

За його словами, визнання України Партнером НАТО із розширеними можливостями є важливим етапом реалізації євроатлантичних прагнень нашої держави. Він висловив вдячність союзникам за це рішення.

Глава українського парламенту наголосив, що План дій щодо членства в НАТО є логічним та безальтернативним кроком для України на шляху євроатлантичної інтеграції. «Ми хотіли би бачити ПДЧ для України у найближчій перспективі й сподіваємось на формування серед союзників необхідного консенсусу в цьому питанні», — сказав він.

Дмитро Разумков зазначив, що Україна вітає намір союзників підтвердити політику «відкритих дверей» Альянсу під час наступного Саміту НАТО.

Голова Верховної Ради також наголосив, що спільним пріоритетом і завданням Альянсу та України є відновлення засідань Комісії Україна — НАТО на високому рівні.

Окрім того, він підкреслив, що парламентський вимір залишається важливою складовою політичного діалогу з НАТО та союзниками. «Ми вдячні Парламентській асамблеї НАТО, а також союзникам, що на пропозицію України було погоджено перенести проведення чергової весняної сесії ПА НАТО наприкінці травня 2022 року в Києві. Я сподіваюся, що коронавірус не буде нам заважати в цьому», — сказав Голова Верховної Ради.

Як зазначив Дмитро Разумков, пріоритетним завданням для українського парламенту є посилення співпраці між Україною та НАТО, спрямованої на підтримку безпеки в євроатлантичному просторі.

«Україна високо цінує незмінну солідарність союзників з нашою державою та рішучу позицію НАТО щодо триваючої агресії РФ в Криму та на Донбасі», — підкреслив Дмитро Разумков.

 (Докладніше у «Голосі України» на 2 стор. >>>http://www.golos.com.ua/article/343572).

Проект закону про місцевий референдум оприлюднюється і виноситься на громадське обговорення

З метою врахування думки кожного проект закону про місцевий референдум оприлюднюється і виноситься на громадське обговорення.

З метою врахування думки кожного проект закону про місцевий референдум оприлюднюється і виноситься на громадське обговорення: bit.ly/393FZ5T Пропозиції та зауваження до законопроекту надсилайте на електронну адресу localreferendum@gmail.com до 11 квітня 2021 року включно.

З огляду на останні події можна стверджувати, що напрацьований законопроект є вкрай актуальним. Місцевий референдум — це, по суті, правовий механізм вирішення спірних питань, конфліктних ситуацій на рівні територіальних громад. Якщо такого механізму немає, то люди вимушені вдаватися до інших форм висловлення власної позиції, зокрема — до протестних рухів, мітингів, демонстрацій тощо.

Завдяки місцевим референдумам конфліктні питання можуть вирішуватися громадою в інший, конструктивний спосіб. Рішення місцевого референдуму, підтримане більшістю виборців (50%+1 голос), які візьмуть участь у голосуванні, буде обов’язковим для органів місцевого самоврядування.

Також ми вважаємо, що треба дати змогу достроково припиняти повноваження як голови, так і ради, якщо громада вважатиме, що помилилася на виборах чи рада ухвалила не ті рішення, які були заявлені в передвиборчих слоганах.

Над підготовкою законопроекту працювала Робоча група з розробки проектів законів з питань народовладдя під моїм головуванням. До обговорень були залучені народні депутати України, представники провідних громадських організацій у сфері народовладдя, асоціацій органів місцевого самоврядування, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства юстиції України, члени Центральної виборчої комісії України та відомі науковці. (Докладніше у «Голосі України» на 3 стор. >>>http://www.golos.com.ua/article/343559)

Повний випуск «Голосу України» від 23.03.2021 на сайті http://www.golos.com.ua

Повернутись до публікацій

Версія для друку