Сьогодні у «Голосі України»:

Осіння ковідна хвиля накрила «зненацька»: систему охорони здоров’я вже лихоманить

Проект держбюджету відповідає критеріям збалансованості та реалістичності

Обговорили реформування оборонного сектору

Ухвалено законопроект, що посилює незалежність Нацбанку

Рожевий жовтень нагадує, що через епідемію COVID-19 інші недуги не відступили

Повного локдауну не буде

Шлях порятунку вітчизняної енергетики: аудит і кадри

Біда навчила сортувати відходи

Під Одесою побудують військово-морську базу

 

Осіння ковідна хвиля накрила «зненацька»: систему охорони здоров’я вже лихоманить

Тріумфальний хід COVID-19 триває. Кількість нових випадків зараження зростає щодня. Раніше вітчизняний МОЗ прогнозував черговий виток пандемії на листопад. І, за словами чиновників, посилено до нього готувався з урахуванням попереднього досвіду — закуповував апарати ШВЛ, турбувався про забезпечення лікарняних ліжок киснем і т. д. Але при цьому основна ставка робилася на вакцинацію. На жаль, на цей момент вона не спрацювала: чи то співгромадяни виявили несвідомість стосовно власного здоров’я, чи то їм погано пояснювали критичну необхідність імунопрофілактики в умовах пандемії на державному рівні, чи то «ковідні гроші» пішли не за призначенням... Так чи інакше, у сукупності маємо переповнені реанімації, черги зі «швидких» під приймальними відділеннями, звернення лікарів про допомогу та рекорди з добової летальності та коронавірусних дебютів. (читайте у «Голосі України» на 19 стор. >>> article/352468).

Проект держбюджету відповідає критеріям збалансованості та реалістичності

Пленарне засідання Верховної Ради України 20 жовтня 2021 року.

Верховна Рада розпочала розгляд у першому читанні проекту закону про Державний бюджет України на 2022 рік (№ 6000). Представляючи проект кошторису після опрацювання в Комітеті з питань бюджету, його голова Юрій Арістов зауважив, що комітет спільно з міністерством опрацював 3284 вчасно поданих пропозицій народних депутатів та комітетів. Щоправда, окремі з них не відповідають вимогам щодо збалансованості. Загалом комітет запропонував врахувати повністю або частково 1501 пропозицію та відхилити 1783. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/352483).

Обговорили реформування оборонного сектору

«Сполучені Штати залишаються для України головним партнером у сфері безпеки й оборони», — наголосив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном, який 19 жовтня відвідав Київ. Володимир Зеленський подякував американській стороні за матеріально-технічну допомогу, котру надають США для посилення спроможностей Збройних Сил України з метою протидії російській агресії, зауваживши оперативність втілення анонсованого під час візиту Президента України до Вашингтона рішення надати нашій державі додаткову безпекову допомогу в розмірі 60 млн дол. США. (читайте у «Голосі України» на 7 стор. >>> article/352470).

Ухвалено законопроект, що посилює незалежність Нацбанку

Пленарне засідання Верховної Ради України 19 жовтня 2021 року.

Продовживши у вівторок роботу до вичерпання питань порядку денного, парламентарії після невеликої перерви розглянули поправки до законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України (№ 5850) та 255 голосами ухвалили його в цілому. Документ, зокрема, посилює незалежність Нацбанку та передбачає, що НБУ і уряд можуть проводити взаємні консультації з питань грошово-кредитної політики, прогнозу основних макроекономічних показників, монетарної та валютно-курсової політики. Крім того, законопроект доповнює перелік кваліфікаційних вимог до осіб, які призначаються на посади членів Ради НБУ та керівництва Нацбанку, визначає перелік обмежень під час призначення та підстав для звільнення з цих посад, уточнює положення щодо управління золотовалютним резервом та ін. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/352487).

Рожевий жовтень нагадує, що через епідемію COVID-19 інші недуги не відступили

У Верховній Раді відбувається акція «Рожевий жовтень — міжнародний місяць боротьби з раком молочної залози». Як зауважила заступниця Голови Верховної Ради і співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Олена Кондратюк, такі заходи в українському парламенті, як і у всіх європейських законодавчих органах влади, відбуваються щорічно. «Ця рожева стрічка, яку ми сьогодні всі маємо, — це для привернення уваги до важливої проблеми, яка стосується не тільки жінок, а й чоловіків», — сказала вона. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/352495).

Повного локдауну не буде

Виклики, з якими нині зіткнулася Україна, — найбільші за весь чаc пандемії. Про це під час учорашнього засідання уряду заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 «Ми маємо надзвичайно високу кількість важких випадків і госпіталізацій. П’ять областей перейшли в червону зону епідемічної небезпеки та ще декілька регіонів можуть потрапити в цю зону найближчими днями. (читайте у «Голосі України» на 4 стор. >>> article/352497).

Шлях порятунку вітчизняної енергетики: аудит і кадри

17 жовтня виповнилося 25 років оператору всіх діючих атомних електростанцій України — Національній атомній енергетичній компанії (НАЕК) «Енергоатом».

Оцінюючи причини виникнення, м’яко кажучи, складної ситуації в паливно-енергетичному комплексі України, я намагатимусь не вдаватись до самої лише критики урядів — як нинішнього, так і попередніх. Загалом Енергетична стратегія України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» — документ достатньо серйозний — реалізується. Однак ані експертне середовище, ані суспільство загалом не бачать проміжного результату роботи над реалізацією цієї стратегії, констатуючи натомість катастрофічне зростання ціни на енергоносії (насамперед на газ), що призводить до виникнення панічних настроїв не лише в пересічних громадян, а й у промисловців. (читайте у «Голосі України» на 5 стор. >>> article/352501).

Біда навчила сортувати відходи

Через два роки у Львові збудують найсучасніший в Україні сміттєпереробний завод потужністю 240 тисяч тонн на рік. Паралельно в місті впроваджують комплексну систему поводження з відходами, яка передбачає сортування сміття мешканцями, облаштування підземних контейнерів та відкриття майданчиків для великогабаритного сміття. Львів’ян спонукають до зменшення продукування відходів і глибинної їх переробки, щоб якнайменше захоронювати на полігонах. Ще недавно за вивезення твердих побутових відходів місто платило по 300 млн грн щорічно. А що в майбутньому? (читайте у «Голосі України» на 6 стор. >>> article/352500).

Під Одесою побудують військово-морську базу

У рамках співробітництва між Україною і Великою Британією заплановано будівництво перших двох військово-морських баз на узбережжі Чорного й Азовського морів. Про це повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко. (читайте у «Голосі України» на 7 стор. >>> article/352502).

Повний випуск «Голосу України» від 21.10.2021 на сайті http://www.golos.com.ua

Повернутись до публікацій

Версія для друку