Сьогодні у «Голосі України»:

 Як підтримати кінематограф? Пропозиції прийматимуть до кінця літа

Дмитро КУЛЕБА: «Буде три блоки питань»

Лемки — велика частина нації

Обмінялися успішним досвідом

То куди вкаже компас туризму?

 

Як підтримати кінематограф? Пропозиції прийматимуть до кінця літа

Публічне обговорення проекту змін до закону про державну підтримку кінематографії в Україні продовжено до 30 серпня.

Воно триває на платформі Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики. Проект змін передбачає удосконалення чинного порядку отримання державної підтримки та забезпечення оптимальних умов функціонування та розвитку кінематографії в Україні.

За допомогою запропонованих змін законотворці мають на меті врегулювати всі проблемні питання та продовжити динамічний розвиток кіноіндустрії. Понад рік над документом працювала робоча група при підкомітеті у сфері кінематографа та реклами. До її складу увійшли представники Міністерства культури та інформаційної політики, Державного агентства з питань кіно, а також багатьох професійних об’єднань і громадських організацій у галузі кіновиробництва. А 14 липня 2021 року відбулось засідання парламентського підкомітету, на якому представили концепцію майбутніх змін. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/349580 ).

 

Дмитро КУЛЕБА: «Буде три блоки питань»

Під час переговорів Президента України Володимира Зеленського з Президентом США Джо Байденом плановано обговорити три блоки питань.

Про це в ефірі одному із телеканалів повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Перший — це політичний. «У нас зі Сполученими Штатами з 2008 року стратегічне партнерство. Безумовно, за цей час все змінилося, і це стратегічне партнерство потрібно вивести на новий рівень. Тому це перше завдання», — сказав він. Другий блок — безпека.

«Протидія російському агресору, питання Донбасу, питання Криму, куди і як будемо рухатися. Ми обговорюватимемо кілька дуже конкретних ідей, не можу поки що ними поділитися. Розмова з цього питання була предметна», — розповів міністр. Також Дмитро Кулеба зауважив, що в Україні не приховують бажання бачити більше американських грошей в українській економіці, особливо у стратегічних галузях. Тож третій блок — економіка. «Ми можемо побудувати дуже ефективні партнерства з американським бізнесом і американськими фінансовими установами. Готуємо до візиту конкретні проекти з назвами, цифрами, строками реалізації, які передамо на розгляд американської сторони», — сказав очільник МЗС. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/349579 ).

 

Лемки — велика частина нації

Двадцять другий всеукраїнський фестиваль «Дзвони Лемківщини» розпочався ходою-парадом учасників головною вулицею міста Монастириська та покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.

На фестиваль прибули учасники з Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Київської, Житомирської, Львівської, Харківської областей. В урочищі Бичова, поблизу Монастириська, можна було переглянути концертну програму за їхньою участю. Свято тривало два дні. Гостей та учасників частували лемківською мішанкою, чарували автентичними співами та звеселяли добрим гумором. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/349583 ).

 

Обмінялися успішним досвідом

Форум муніципальних практик, що відбувся в Маріуполі, став майданчиком для обміну успішним досвідом, що даватиме змогу надалі прискорювати розвиток громад України.

У форумі взяли участь голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, керівники міст із різних регіонів країни. Спільно з міським головою Вадимом Бойченком учасники заходу обговорювали розвиток регіонального співробітництва та зростання громад.

У своєму виступі на форумі міський голова Маріуполя Вадим Бойченко зазначив, що позитивні зміни можливі через розвиток людського потенціалу. За його словами, від мотивації співробітників на місцях, їх навчання та досвіду залежить реалізація проектів, яких чекають люди. Це впливає й на динаміку розвитку України загалом.

«Наша мета — розвиток міста, регіону та України. Сьогодні успіх Маріуполя, як і успіх інших міст, — це результат невтомної праці людей — від фахівців до міського голови. Досягти реальних результатів можна, коли є команда вмотивованих професіоналів. Вона складається з людей, які реалізують проекти, створюючи кращі та комфортніші умови життя громади. Але для цього таких людей потрібно було знайти, навчити, вмотивувати й розкрити їхній потенціал», — підкреслив Вадим Бойченко.

Потужним кроком уперед, до розвитку міст України, назвав форум у Маріуполі очільник Донецької області Павло Кириленко. «Обмінюючись досвідом і практиками, ми повинні вибудувати ефективні взаємини між органами центральної, виконавчої влади та громадою. Сьогодні на Донеччині сформовано стійкий зв’язок між муніципалітетом і суспільством. Маріуполь цьому приклад», — зазначив Павло Кириленко.

На форумі наголошувалося, що важливий інструмент розвитку — децентралізація. Але це реформа не про гроші, а про можливості. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/349590 ).

 

То куди вкаже компас туризму?

На тлі бурхливих політичних подій сьогодення, приправлених сумними звістками з війни та зі шпитальних палат, здавалося б, годі й чекати на особливий інтерес до теми розвитку сучасного туризму.

Ті, хто так думає, помиляються. Стаття президента Асоціації навчальних закладів України туристичного і готельного профілю, заслуженого працівника культури України, ректора Київського університету туризму, економіки і права, доктора педагогічних наук, професора Володимира Федорченка «Куди вкаже компас туризму?», надрукована в «Голосі України» 22 грудня минулого року, викликала зацікавленість читачів та відчутний резонанс. Особливо, серед фахівців галузі. На неї в соціальних мережах та на веб-порталі видання відреагувало чимало читачів, більшість з яких висловили свої думки та пропозиції щодо подальших кроків у розвитку туризму для відродження економіки та престижу нашої держави.

Редакція звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства розвитку туризму України, провідних фахівців галузі з проханням долучатися до обговорення та висловити думки з приводу гострих питань, порушених у публікації.

Час підбивати підсумки…

Надходження не забаряться

«Добре, коли б долучилися до обговорення нагальних питань розвитку туристичної галузі урядовці, депутати, науковці й практики. Дякуємо автору за принципову позицію, що порушив важливу проблему розвитку туризму України», — пише завідувач кафедри менеджменту та туризму Харкiвського державного університету харчування та торгiвлi, доктор економiчних наук, професор Леонiд Яцун.

До його думки приєднується доктор педагогічних наук, професор кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу Національного університету «Запорізька політехніка» Андрій Віндюк: «Туризм в Україні останніми десятиріччями розвивається повільними темпами… Згодні, слід більше уваги приділяти внутрішньому туризму. Маємо дуже гарні рекреаційні передумови розвитку. Поряд з нами Азовське узбережжя, курорти Кирилівка і Бердянськ — це перлини, які потребують більше уваги. Надходження не забаряться…» (читайте у «Голосі України» на 8 стор. >>> article/349566 ).

Газета «Голос України», № 150 (7650), вівторок, 10 серпня 2021 року: WWW.GOLOS.COM.UA

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку