Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо створення додаткових умов для реалізації права на інформацію та використання для цього інформаційних комунікаційних технологій)

17 січня 2006, 16:11

Законопроектом пропонується врегулювати окремі питання, пов’язані із застосуванням електронної інформації у зверненнях громадян, регламентувати порядок надання інформації державними органами та органами місцевого та регіонального самоврядування у електронному форматі та поширенням її через телекомунікаційні мережі загального користування. Передбачено також врегулювати питання електронного документообігу без використання електронного підпису, визначити статус електронної інформації у видавничій справі та встановити правовий захист діяльності електронних засобів масової інформації.

Члени Комітету вважають, що запропоновані зміни до Закону "Про звернення громадян", у яких йдеться про надання можливості громадянам звертатися до органів державної влади і місцевого самоврядування у формі електронних звернень (з електронним підписом та без нього), можуть призвести до надмірного навантаження на ці органи, значеного ускладнення процесу обробки  та розгляду звернень.

У запропонованих змінах до Закону "Про видавничу справу" слід було б дати визначення терміну "електронне видання", що вживається у законопроекті, вказавши при цьому на наявність відповідних видавничих реквізитів. Запропоновані ж зміни не дають однозначної відповіді на питання щодо поширення вимог Закону "Про видавничу діяльність" при розміщенні відповідної інформації, наприклад, в Інтернеті.

Народні депутати вважають, що необхідно конкретизувати окремі положення, у яких йдеться про "іншу документовану інформацію", про "іншу інформацію державних органів та органів місцевого і регіонального самоврядування".

Також, оскільки впровадження органами державної влади і місцевого самоврядування електронного документообігу вимагатиме бюджетних витрат, законопроект, відповідно до вимог ст.27 Бюджетного кодексу України та Регламенту Верховної Ради України, вимагає відповідного фінансово-економічного обгрунтування.