25 січня 2022
1200

25 січня 2022 року о  12.00   у кулуарах 3-го поверху будівлі Верховної Ради України розпочнеться презентація виставки картин українських художників «Натхненні Пінзелем в Годовиці».

У виставці візьмуть участь відомі українські художники, творчість яких презентує культуру нашої держави в цілому світі. Серед них народні художники України, лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка Анатолій Криволап та Любомир Медвідь, народні художники України Михайло Демцю, Петро Сипняк, Микола Андрущенко, Віктор Сидоренко, Ігор Шумський, заслужений діяч мистецтв України Оксана Андрущенко, кандидат мистецтвознавства Тарас Откович, лауреати всеукраїнських міжнародних премій Василь Бажай, Микола Ступінський Микола Молчан та багато інших митців. Підсумком пленеру стала однойменна виставка – «Натхненні Пінзелем в Годовиці».

Через творчість відомих художників виставка привертає увагу суспільства до унікальної пам’ятки архітектури, перлини нашої культурної спадщини – Храму Всіх Святих в селі Годовиця на Львівщині.

У будівництві Храму (1758 р.) брали участь всесвітньовідомі майстри: архітектор Бернард Меритин та скульптор Іоан Георгій Пінзель. Вівтар Храму Всіх Святих, створений цим геніальним скульптором і врятований лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Героєм України Борисом Возницьким, став окрасою виставки в Луврі у 2012 році.

Та, незважаючи на грандіозний успіх цієї виставки скульптур, храм, у якому вони знаходилися, з 1974 року – без даху.

Костел Всіх Святих у селі Годовиця, який через пожежу називають «українським Нотр-Дам-де-Парі», – це пам’ятка національного значення в аварійному стані, яка потребує термінової реставрації та консервації.

Громадська організація «Арт-студія Івони Лобан» з 2017 року об’єднує тисячі людей в різноманітних мистецьких подіях, для популяризації спадщини геніального скульптора та збереження цієї унікальної пам’ятки.

Мета виставки: привернення уваги народних депутатів України до стану Храму Всіх Святих у селі Годовиця на Львівщині та для якнайшвидшого вирішення питання його збереження та захисту.

О 12:00 у рамках  відкриття експозиції «Натхненні Пінзелем в Годовиці» розпочнеться брифінг організаторів виставки  за участі народного депутата України Ростислава Тістика, голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва та інших членів комітету (м. Київ, вул. М. Грушевського,5, 3-й поверх, пресцентр Парламенту).

Експозиція триватиме з 25 до 28 січня 2022 року за адресою: м. Київ, вул. М. Грушевського,5, кулуари 3-го поверху.


До уваги ЗМІ

Присутність представників ЗМІ в адміністративному будинку Верховної Ради України (м. Київ, вул. М. Грушевського, 5) регламентується Постановою Верховної Ради України № 1844-IX від 02.11.2021 та Розпорядженням Голови Верховної Ради України Р.Стефанчука № 412 від 12.11.2021.



Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування