У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №5 від 11 лютого 2022 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих під час шостої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Так, опубліковано текст Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», № 1865–IХ, який визначає правовий статус, особливості утворення та засади діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, встановлює порядок визначення критеріїв щодо суб’єктів підприємництва та фінансових установ, зобов’язання за кредитними договорами між якими можуть гарантуватися Фондом.

Зокрема, згідно із Законом, Фонд є небанківською фінансовою установою з особливим статусом, яка виконує функції із забезпечення підтримки суб’єктів мікропідприємництва, малого та середнього підприємництва, фізичних осіб - підприємців, що провадять діяльність у галузі сільського господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів за кредитними договорами.

Засновником Фонду є держава в особі Кабінету Міністрів України. Учасниками Фонду, крім держави, можуть бути міжнародні фінансові організації, інші юридичні особи.

Закон набув чинності 24 листопада 2021 року.

У віснику міститься Закон «Про внесення зміни до пункту 31 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів», № 1874–IХ, яким термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції подовжується до 1 січня 2023 року.

Опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо передачі повноважень з нормативного регулювання ціноутворення у галузі будівництва автомобільних доріг загального користування», № 1881–IХ, який набув чинності 10 грудня 2021 року.

Законом віднесено до повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, затвердження методик і правил, на підставі яких визначається вартість нового будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування, а також розроблення та затвердження відповідних нормативів, визначення порядку їх застосування.

Законом «Про ратифікацію Гарантійної угоди «Логістична мережа (Модернізація та цифровізація Укрпошти)» між Україною та Європейським інвестиційним банком"», № 1891–IХ ратифікується угода, яка дозволить АТ «Укрпошта» отримати від Європейського інвестиційного банку кредит у сумі 30 млн євро для реалізації проекту «Логістична мережа (Модернізація та цифровізація Укрпошти)».

Також у номері «Відомостей Верховної Ради України» від 11 лютого 2022 року міститься Закон «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 1901–IХ.

Даним документом процедура спрощеної закупівлі на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину поширюється на закупівлю товарів, робіт та послуг, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових), а також інших послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Закон набув чинності 2 грудня 2021 року.

Опубліковано постанови Верховної Ради України:

- «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік», № 1918–IХ;

- «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, за 2021 рік», № 1919–IХ;

- «Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», № 1933–IХ, якою на період з 1 по 31 грудня 2021 року встановлено місячний фонд для оплати праці помічників-консультантів народного депутата України в розмірі 50 прожиткових мінімумів;

- «Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету України на виплату заробітних плат працівникам державних вугледобувних підприємств», № 1981–IХ. Верховна Рада звертається з вимогою забезпечити виділення на виплату заробітних плат працівникам державних вугледобувних підприємств 300 мільйонів гривень.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».


 

У «Відомостях Верховної Ради України» №6 від 11 січня 2022 року опубліковано

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Відомості Верховної Ради України»”

18 лютого 2022 16:00
11 лютого 2022 17:00
04 лютого 2022 17:00
28 січня 2022 16:10
21 січня 2022 17:00
14 січня 2022 17:00
10 січня 2022 17:00
24 грудня 2021 17:00
17 грудня 2021 18:50
10 грудня 2021 17:00