У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №40 від 1 жовтня 2021 року опубліковано закони і постанови, прийняті під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано текст Закону «Про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України у зв’язку із втратою чинності Законом України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», № 1619–IХ, який встановлює, що до закінчення режиму тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя не справляються митні платежі, встановлені Митним кодексом, щодо товарів, які переміщуються через митний кордон України з та на тимчасово окуповану територію АР Крим та міста Севастополя.

Закон набере чинності 21 листопада 2021 року.

У віснику міститься Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», № 1629–IХ. Документом, зокрема, встановлюється: статус та склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС); вимоги до члена ВККС і порядок проведення конкурсу та призначення його на посаду; організація роботи та засідань ВККС.

Також документ визначає порядок формування і унормовує діяльність Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС.

Закон набув чинності 5 серпня 2021 року.

Згідно із текстом Закону «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України», № 1643–IХ, встановлюється відзначення 14 жовтня «Дня захисників і захисниць України». Закон набув чинності 5 серпня 2021 року.

Опубліковано Закон «Про ратифікацію Фінансової угоди «Програма з відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком», № 1645–IХ, який ратифікує Фінансову угоду, що передбачає отримання кредитної лінії Європейського інвестиційного банку у розмірі 340 мільйонів євро і Закон «Про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду)», № 1647–IХ.

Також у відомостях від 1 жовтня 2021 року міститься Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення деяких категорій внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики», № 1646–IХ.

Закон, зокрема, встановлює: загальна сума процентів за кредитним договором та/або договором позики, боржником за яким є внутрішньо переміщена особа, не може перевищувати суми процентів, нарахованої протягом строку, на який надавався кредит (позика), за мінімальною ставкою, визначеною договором; за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань за кредитним договором не нараховується неустойка (штраф, пеня), не настає відповідальність у вигляді сплати суми боргу та процентів річних від простроченої суми, не застосовуються інші санкції майнового характеру. Закон набув чинності 6 вересня 2021 року.

Опублікований Закон «Про внесення зміни до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», № 1649–IХ, надає право суб’єктам господарювання до 1 липня 2024 року реалізовувати сільськогосподарську продукцію як органічну та використовувати напис "органічний продукт" у власних назвах продуктів та торговельних марках за умови наявності чинного сертифіката, виданого органом іноземної сертифікації. Закон набув чинності 5 серпня 2021 року.

Опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю» № 1664–IХ, яким надається право особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та особам, які їх супроводжують позачергового обслуговування в будь-яких касах, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які надають будь-які послуги населенню. Особи з інвалідністю, які прямують на лікування, особи з інвалідністю першої групи та діти з інвалідністю, а також супроводжуючі їх особи мають право на пріоритет перед іншими особами на проходження контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, контрольних пунктах в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з них. Закон набув чинності 5 серпня 2021 року.

Згідно з текстом Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, які звертаються за вчиненням консульських дій», № 1666–IХ, передбачені пільги при вчиненні нотаріальних дій за кордоном для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей з інвалідністю або їх законних представників; дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування або їх законних представників.

Окрім того, опубліковано постанови Верховної Ради «Про Бюджетну декларацію на 2022–2024 роки», № 1652–IХ і «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році», № 1656–IХ.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Відомості Верховної Ради України»”

18 лютого 2022 16:00
11 лютого 2022 17:00
04 лютого 2022 17:00
28 січня 2022 16:10
21 січня 2022 17:00
14 січня 2022 17:00
10 січня 2022 17:00
24 грудня 2021 17:00
17 грудня 2021 18:50
10 грудня 2021 17:00