У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №36 від 3 вересня 2021 року опубліковано ряд законів, прийнятих під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано тексти законів:

- «Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу», № 1578–IХ. Закон визначає умови, при дотриманні яких моряки мають право отримати повторне підтвердження своєї компетентності для роботи на суднах без складання іспитів у державних кваліфікаційних комісіях. Документ набув чинності 23 липня 2021 року;

- «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування адміністративних стягнень та заходів впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї», № 1583–IХ.

Закон установлює, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів України. Закон набув чинності 24 липня 2021 року;

- «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», № 1584–IХ, який визначає порядок нарахування пенсій та допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання в результаті Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими, ніж 6 000 грн для І групи інвалідності; 4 800 грн для ІІ групи; 3 700 грн для ІІІ групи; 3 700 грн - для дітей з інвалідністю.

Також передбачена щорічна індексація пенсій, виходячи із середньої заробітної плати в Україні.

Закон набуде чинності 1 січня 2022 року;

- «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель», № 1599–IХ, який передбачає на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину можливість закупівлі без використання електронної системи закупівель лікарських засобів, вакцин, витратних матеріалів, обладнання тощо, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Закон набув чинності 24 липня 2021 року;

- «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді», № 1603–IХ, який передбачає, що суб’єкт господарювання може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному веб-сайті виробника. Закон набув чинності 25 липня 2021 року;

- «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі» № 1604–IХ.

Згідно із Законом, вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування в разі винесення такого припису, карається накладенням штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин, або адміністративним арештом на строк до 10 діб.

За повторні правопорушення, вчинені протягом року, передбачено штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Закон набув чинності 1 серпня 2021 року;

- «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», № 1617–IХ.

Закон встановлює особливості оподаткування платників податків, які мають податкову адресу та/або об’єкти оподаткування на тимчасово окупованій території. Зокрема, з них не справлятимуться податки та збори; вони звільняються від подання звітності і податкових перевірок; зупиняються заходи, пов’язані з погашенням податкового боргу; не нараховуються штрафні санкції та/або пені за несвоєчасне погашення грошових зобов’язань та інші порушення податкового законодавства.

Також списується податковий борг платників податків із податковою адресою на тимчасово окупованій території і відповідні суб’єкти тимчасово звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Закон набуде чинності 21 листопада 2021 року.

Окрім того, у віснику за 3 вересня 2021 року опубліковано тексти законів про ратифікацію документів, підписаних Урядами України та Французької Республіки: щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електричних локомотивів акціонерного товариства «Українська залізниця»; щодо офіційної підтримки проекту з покращення водопостачання у місті Києві і щодо підтримки фінансування проекту з покращення постачання питної води в Луганській області.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Відомості Верховної Ради України»”

18 лютого 2022 16:00
11 лютого 2022 17:00
04 лютого 2022 17:00
28 січня 2022 16:10
21 січня 2022 17:00
14 січня 2022 17:00
10 січня 2022 17:00
24 грудня 2021 17:00
17 грудня 2021 18:50
10 грудня 2021 17:00