У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №6 від 5 лютого 2021 року опубліковано ряд законів, прийнятих під час четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано Закон «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, Закону України «Про статус народного депутата України», Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо підстав відсутності народних депутатів України на пленарних засіданнях Верховної Ради України та засіданнях комітетів Верховної Ради України», який уточнює перелік поважних причин відсутності народного депутата України на пленарному засіданні Верховної Ради, а також на засіданні комітету Верховної Ради, до складу якого він входить. Закон набув чинності 1 січня 2021 року.

Опубліковано текст Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю». Закон визначає строки і порядок подання до Верховної Ради України звітів, доповідей та іншої інформації державних органів та посадових осіб, а також порядок їх розгляду комітетами на своїх засіданнях або під час слухання у комітеті. Закон набув чинності 1 січня 2021 року.

Представленим у віснику Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» вносяться зміни до Податкового кодексу України та інших окремих законодавчих актів, якими впроваджуються заходи з підтримки платників податків, у тому числі шляхом врегулювання їх боргів перед державою. Закон набув чинності 10 грудня 2020 року.

Також опубліковано Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі», який набув чинності 16 січня 2021 року.

У Відомостях від 5 лютого викладено текст Закону «Про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо права слідчого судді, суду не визначати розмір застави у кримінальному провадженні», згідно з яким щодо особливо тяжкого злочину у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів може не призначатися застава. Набув чинності 31 грудня 2020 року.

Також опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа».

Законом визначаються особливості взяття на облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб; уточнюється, що діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування після досягнення ними 23 років не втрачають право на позачергове отримання житла за умови їх перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов; для таких осіб передбачена можливість, за їх бажанням, отримати грошову компенсацію за належне для отримання жиле приміщення в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Введення в дію Закону відбудеться 31 березня 2021 року.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Відомості Верховної Ради України»”

18 лютого 2022 16:00
11 лютого 2022 17:00
04 лютого 2022 17:00
28 січня 2022 16:10
21 січня 2022 17:00
14 січня 2022 17:00
10 січня 2022 17:00
24 грудня 2021 17:00
17 грудня 2021 18:50
10 грудня 2021 17:00