У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №50 від 11 грудня 2020 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих під час третьої та четвертої сесій Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, у віснику опубліковано закони:

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», яким, зокрема, зменшуються розміри «зелених» тарифів для об’єктів введених в експлуатацію сонячної та вітрової енергетики шляхом встановлення понижуючих коефіцієнтів; надаються державні гарантії стосовно незмінності законодавства для виробників за «зеленим» тарифом; надається можливість участі в аукціонах сонячних електростанцій, які розміщуються на дахах/фасадах будівель та капітальних споруд. Закон набрав чинності 1 серпня 2020 року;

- «Про внесення змін до Закону України “Про ринок електричної енергії” щодо врегулювання проблемних питань на ринку електричної енергії», яким встановлено, що електрична енергія, яка купується споживачами у постачальника універсальних послуг для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку та витрачається на технічні цілі та освітлення дворів, східців і номерних знаків, оплачується за цінами, за якими постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії населенню. Закон набрав чинності 17 жовтня 2020 року;

- «Про внесення змін до статті 71 Закону України “Про виконавче провадження” щодо обов’язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі». Закон набрав чинності 25 вересня 2020 року;

- «Про внесення змін до статті 3 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд». Введення в дію Закону відбудеться 1 січня 2021 року.

- «Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо уточнення деяких положень». У Законі, зокрема, визначаються поняття «докторант», «молодий вчений», «наукове відрядження», та вносяться ряд інших уточнень. Введення в дію Закону відбудеться 3 січня 2021 року.

- «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва». Законом звільняється від оподаткування ПДВ в Україні експорт послуг з виробництва та компонування відео-фільмів, кіно-фільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних роликів, фото-рекламних матеріалів, комп’ютерної графіки. Закон набрав чинності 13 серпня 2020 року;

Також опубліковано ряд ратифікаційних законів.

У «Відомостях Верховної Ради України» розміщено тексти постанов Верховної Ради про проведення парламентських слухань на теми: “Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки” і “На шляху до справедливого судочинства в Україні”, а також про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення”.

Також можна ознайомитись із Постановою «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Три опубліковані постанови стосуються забезпечення безпечного навчального процесу та якісної освіти в умовах карантину.

Окрім того, у віснику №50 від 11 грудня 2020 року викладені постанови «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням» і «Про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі».

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Відомості Верховної Ради України»”

18 лютого 2022 16:00
11 лютого 2022 17:00
04 лютого 2022 17:00
28 січня 2022 16:10
21 січня 2022 17:00
14 січня 2022 17:00
10 січня 2022 17:00
24 грудня 2021 17:00
17 грудня 2021 18:50
10 грудня 2021 17:00