У заході брали участь народні депутати України, представники Кабінету Міністрів,  Міністерства  охорони здоров´я та Академії медичних наук України, громадських організацій, а також провідні фахівці з питань онкологічних захворювань, регіональні керівники охорони здоров´я та наукові працівники.

  Голова Комітету Тетяна Бахтеєва проаналізувала основні проблеми інвалідності та смертності населення України від онкологічних захворювань, а також нагальні питання щодо захисту прав та державної підтримки хворих онкологічного профілю та шляхи їх розв´язання.

Зокрема, зазначалося, що "протягом життя кожен третій-четвертий чоловік і кожна п'ята жінка в Україні може захворіти на рак. Він є причиною більш як 15% усіх летальних випадків і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Щороку в Україні виявляється більше 150 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, майже 90 тисяч жителів України помирають від раку, причому 35% померлих особи працездатного віку.

За розрахунками спеціалістів, до 2020 року кількість осіб, що вперше захворіли на рак, в Україні зросте до 200 тисяч. Сьогодні в Україні проживає більше 800 тис. осіб, які в той чи інший час перенесли онкологічне захворювання".

Декларація прав онкологічних хворих, зазначала народний депутат Олена Бондаренко, прийнята на Європейській Конференції у Нідерландах (1991 рік) та  Паризька Хартія по боротьбі з раком від 2000 року визнають право онкохворих вести повноцінне життя в умовах, що забезпечують їм гідність, спеціальне лікування, медичну, психологічну, соціальну та трудову реабілітацію, а також паліативну допомогу та адекватне знеболювання. Тому, на її погляд, доцільно було б приєднатися Україні до цієї декларації та адаптувати законодавство України до законодавства Європейського Союзу з подальшими заходами для покращення фінансування та ресурсів закладів, які надають медичну допомогу хворим онкологічного профілю.

На думку виступаючих, Державна програма "Онкологія", основною метою якої було підвищення ефективності загальнодержавних заходів з профілактики, раннього виявлення та лікування онкологічних захворювань, зниження смертності, зменшення кількості первинних виходів на інвалідність внаслідок захворювання на рак, створення умов для продовження та поліпшення якості  життя онкологічних хворих, не виконана.

Учасники слухань дійшли висновку, що вирішити проблему осіб з онкологічною патологією можливо лише за умов державної підтримки, врегулювання основ соціального захисту та правових гарантій, гарантованого безкоштовного медикаментозного забезпечення хворих. Адже жоден з них не спроможний самостійно, без допомоги держави, покривати всі витрати на тривале високовартісне лікування.       "Тому на виконання програми «Онкологія» Державним бюджетом України на 2007 рік передбачено майже 165 млн. грн., в тому числі 38,7 млн. грн. - на виконання програми "Дитяча онкологія".  А це дозволить вирішити питання забезпечення онкологічних хворих високовартісними онкопрепаратами, а також забезпечити необхідним обладнанням онкологічну службу, - підкреслила Голова Комітету.

 За підсумками обговорення, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Кабінету Міністрів, зокрема при розробці проектів законів про Державний бюджет на наступні роки віднести до захищених статей видатки загального фонду держбюджету на фінансування  нової Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2007-2016 роки. Привести у відповідність до міжнародних стандартів нормативно-правову базу з медичного обігу наркотичних знеболюючих та психотропних лікарських засобів. Крім того, розробити відповідну нормативно-правову базу для забезпечення  повноцінної медичної, психологічної, соціальної та трудової реабілітації хворих онкологічного профілю та адекватного забезпечення соціально-побутової складової якості життя онкохворих тощо.

 Члени Комітету також рекомендують Міністерству охорони здоров´я здійснити термінові заходи щодо ефективного використання державних коштів на забезпечення онкологічних хворих, спрямовані на зниження вартості онкопрепаратів та препаратів прикриття, а також забезпечити первинну і вторинну профілактику, послідовність надання медичної допомоги та повноцінний диспансерний нагляд онкологічних хворих тощо.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51