Голова Комітету Андрій Шевченко зазначив, що Київ є чемпіоном з кількості державних друкованих ЗМІ. "Найбільша кількість комунальної преси знаходиться в розвинутих регіонах країни: 66% комунальних видань знаходиться в Донецьку й області, 45% - Дніпропетровську і області, 44% - Одесі й області і 42% - Львові і області", - додав він.

За його словами, за кількістю комунальних видань перше місце обіймає Київська, Луганська і Вінницька області. Відносно мало комунальних видань у двох наших адміністративних центрах -  Києві та Севастополі.

 "Сьогодні існує колосальний хаос у системі засновництва комунальної преси. Нараховується 27 варіантів засновництва такої преси, і є навіть екзотичні схеми засновництва. Сподіваюся, що через 2-3 роки не буде комунальної преси", - підкреслив Андрій Шевченко.

Учасники слухань також розглянули три законопроекти, які стосуються реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Заступник міністра юстиції Лідія Горбунова запропонувала 5 шляхів роздержавлення ЗМІ. Зокрема, вона вважає, що вихід органів державної влади та місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованих засобів масової інформації, у разі відсутності майна редакції. На її думку, необхідно перетворити друковані ЗМІ, які засновані центральними органами виконавчої влади, органами законодавчої та судової влади, в офіційні друковані видання. А також виділити з телерадіорганізації, друкарні, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади та органи місцевого самоврядування, структурного підрозділу друкованого ЗМІ, що не має статусу юридичної особи та виконує функції редакції друкованого ЗМІ, в окрему юридичну особу тощо.

Голова парламентського підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації Степан Курпіль запропонував механізм захисту для ЗМІ, передбачивши в місцевих бюджетах кошти на підтримку перехідного періоду друкованих ЗМІ. Він також вказав на те, що окремі органи місцевого самоврядування намагаються позбавити деяких редакторів, журналістів приміщень і майна.

На думку Голови Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка, роздержавлення друкованих ЗМІ необхідно здійснювати поетапно. Підготовчий етап розпочинати з 1 січня2007 року по 1 липня 2008 року. Кінцевий етап - з 1 липня 2008 року по 1 грудня 2009 року.

Виступачі також зазначали, що два законопроекти, які були представлені від Міністерства юстиції та Національної спілки журналістів України, описують механізми роздержавлення цих ЗМІ. А третій, підготовлений Громадською радою з питань свободи слова та інформації, розкриває механізм перехідного періоду роздержавлення преси.

Учасники заходу вказували також на необхідність обмеження впливу органів державної влади та місцевого самоврядування на друковані ЗМІ. Пропонувалося звести до мінімумум використання їх з метою маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян, а також забезпечити соціальні гарантії журналістам реформованих державних та комунальних друкованих ЗМІ.

На думку більшості участиків дискусії, роздержавлення друкованих ЗМІ має здійснити заходи щодо створення економічно незалежних ЗМІ, належних умов їх діяльності, що сприятиме покращенню інформаційного забезпечення громадян України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51