Для проведення об'єктивної перевірки були розроблені опитувальники, які заповнили фахівці у кожному регіоні. Вони включали в себе питання щодо кількісних та якісних показників проектів, розглянутих і погоджених архітектурно-містобудівними радами, організаційних, фінансових, інформаційних питань діяльності цих рад, участі громадськості у роботі та врахування громадської думки.

Заслухавши інформацію про роботу архітектурно-містобудівельних рад у регіонах народні депутати дійшли висновку, що існуюча нормативна база є застарілою і не враховує повною мірою змін, внесених до містобудівного законодавства України. Зокрема у ході слухань відзначалось, що не залучається до обговорення питань широка громадськість, недостатньо враховується громадська думка при попередньому погодженні архітектурних проектів, що призводить до зростання соціальної напруги в суспільстві, блокування будівництва нових об'єктів, зменшення інвестиційної привабливості регіонів.

За підсумками розгляду цього питання Комітетом було запропоновано Міністерству будівництва привести Типове положення "Про архітектурно-містобудівні ради при спеціально уповноважених місцевих органах містобудування та архітектури" у відповідність до вимог чинного містобудівного законодавства; визначити у Типовому положенні відповідальність членів архітектурно-містобудівних рад за рішення, що приймаються, та ефективні механізми оскарження рішень ради; розробити нові критерії моніторингу діяльності архітектурно-містобудівних рад в регіонах, які відображали б не тільки кількісні, але й якісні характеристики містобудівної активності.

Учасники слухань рекомендували обласним державним адміністраціям організувати перегляд положень про архітектурно-містобудівні ради при відповідних структурних підрозділах містобудування та архітектури обласних державних адміністрацій щодо відповідності їх положень чинному законодавству України, а також сприяння підвищенню інвестиційної активності в регіонах.

Також рекомендовано забезпечити широке залучення громадськості при розгляді питань архітектурно-містобудівними радами;

- організувати розроблення механізмів врахування громадської думки при прийнятті містобудівними радами відповідних рішень та забезпечити контроль за таким врахуванням;

 - забезпечити постійне висвітлення у відповідних місцевих ЗМІ інформації щодо запланованих до розгляду містобудівними радами питань та результатів такого розгляду.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51