Розглянувши питання про розвиток науки і техніки в галузях промисловості, Комітет зазначив, що Верховною Радою України прийнято низку законів і постанов, які окреслюють принципи, завдання та механізми реалізації державної політики в галузі науково-технічної та інноваційної діяльності. На сьогодні в Україні сформовано законодавче поле, яке регулює правові основи розвитку такої діяльності.

Наголошувалося на тому, що у 2004 році призупинено введення в дію статей 21 і 22 Закону "Про інноваційну діяльність", чим відмінені пільгові умови діяльності наукових  установ та організацій.

Кабінетом Міністрів України неодноразово приймалися програми діяльності, в яких розглядалися шляхи реалізації положень законодавчих актів спрямованих на відродження вітчизняної науки. Проте, народні депутати констатували, що протягом останніх років в країні продовжувалося падіння рівня науково-технічного потенціалу, зниження інноваційної активності промислових підприємств.

Фактичні витрати з державного бюджету на наукові дослідження і розробки зменшилися з 2,3 відсотка валового внутрішнього продукту в 1990 році до 0,22 відсотка у 1999 році. Загальні витрати на наукові дослідження знизилися за цей період майже втричі.

Проблемним питанням, що має системне негативне значення для розвитку вітчизняної промисловості, вважають члени Комітету, є високий ступінь зносу основних фондів та відставання технічного рівня виробництва від кращих світових досягнень. Існуючий раніше в Україні інноваційний фонд сприяв розвитку науки і техніки, але у зв‘язку з його ліквідацією різко скоротилося фінансування наукових досліджень, що призвело до занепаду більшості галузевих науково-дослідних інститутів та відтоку висококваліфікованих кадрів за межі країни.

Йшлося й про те, що більш ніж на 2/3 скорочена чисельність академічної науки і практично знищені галузеві науково-дослідні інститути, істотно зменшився обсяг досліджень і впровадження результатів розробок у виробництво.

Комітет вважає, що із найбільш розповсюджених у світі шляхів інноваційного розвитку є широке використання власного науково-технічного потенціалу. Цей шлях є найбільш перспективним з багатьох точок зору, однак вимагає подолання цілого ряду фінансових і організаційно-управлінських бар’єрів. Сьогодні цей шлях не застосовується за умови обмежених коштів, що виділяються в Україні на підтримку технологічного розвитку. Основною причиною такого явища є відсутність законодавчої підтримки.

За підсумками обговорення, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України розглянути питання доцільності введення мораторію на приватизацію державних галузевих наукових установ.

Планується також-створити робочу групу із залученням представників галузевих наукових установ по розробці законодавчих пропозицій щодо державної підтримки галузевої науки.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51