Законопроект (реєстр. №2235) підготовлено з метою усунення існуючих у чинному законодавстві розбіжностей щодо поняття "лізинг", удосконалення механізмів здійснення операцій лізингу, створення необхідних умов для залучення через механізм лізингу інвестицій в оновлення техніки та технології.

Положення законопроекту спрямовуються на визначення єдиного підходу до здійснення операцій лізингу, забезпечення узгодження чинного законодавства України із нормами Закону "Про внесення змін до Закону "Про лізинг" та удосконалення механізмів здійснення операцій лізингу.

Так, змінами до Цивільного кодексу України уточнюються поняття фінансового лізингу, оскільки оперативний лізинг не володіє правовими ознаками, що дозволяли б відмежувати його від поняття оренди (найму), визначеному у ч.1 статті 759 ЦК України. Пропонується також надати лізингодавцям можливість заохочення клієнтів не тільки наданням майна у лізинг, але й наданням супровідних послуг, пов’язаних з ремонтом та обслуговуванням предмету лізингу.

Норми Господарського кодексу України, що регулюють відносини лізингу, пропонується привести у відповідність до Цивільного кодексу та Закону "Про фінансовий лізинг". Ці зміни стосуються: уточнення визначення поняття "лізинг", оскільки чинне визначення унеможливлює придбання об’єктів лізингу за позичкові кошти, якими за змістом статті 10 Закону "Про інвестиційну діяльність" є облігаційні позики, кредити банків та бюджетні кредити; надання можливості проведення операцій сублізингу; можливості надання у фінансовий лізинг цілісних майнових комплексів державних (комунальних) підприємств та їх структурних підрозділів; розширення можливості участі банків у фінансуванні лізингових операцій.

Передбачено також запровадження механізму використання лізингодавцем судового наказу для прискореного повернення предмету лізингу у разі неплатежів лізингоодержувача. Врегульовується питання переходу права власності на предмет лізингу після закінчення строку дії договору лізингу.

Змінами до Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" пропонується виключити лізингові компанії з переліку фінансових установ.

Удосконалення правового поля регулювання лізингових відносин , вважають члени Комітету, дозволить суттєво розширити використання лізингу як інвестиційного механізму оновлення техніки та технології вітчизняних підприємств, сприятиме ефективному використанню цього інвестиційного механізму суб’єктами господарювання.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51