У ході зустрічі сторони обговорили низку питань внутрішньої та зовнішньої політики України. Зокрема, торкнулися перспектив вступу України до СОТ, відносин України з ГУАМ, СНД, врегулювання Придністровського конфлікту, а також питання двостороннього співробітництва.

Віталій Шибко зазначив, що набуття Україною членства в СОТ є вирішеним питанням, яке об´єднало як владу, так і опозицію.

"Сьогодні найважливішим завданням для України постає питання: знайти своє місце у нових умовах економічної діяльності та конкуренції з метою ефективного захисту національної економіки", -додав він.

Голова Комітету також відповів на питання японської сторони щодо ключових законопроектів, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, насамперед, про засади внутрішньої та зовнішньої політики України. У цьому контексті Віталій Шибко вказав на незмінність євроінтеграційного курсу України та відзначив, що вирішення питання євроатлантичної інтеграції буде здійснюватися за результатами відповідного референдуму.

Японська сторона проінформувала про хід реалізації проекту щодо реконструкції міжнародного аеропорту "Бориспіль".

Сторони також обмінялися думками щодо пріоритетних напрямів міжпарламентського співробітництва між Україною і Японією.

 

*                                           *                                                    *

 

Голова Комітету у закордонних справах Віталій Шибко зустрівся із Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Узбекистан в Україні І Хайдаровим.

У ході зустрічі було обговорено питання політичної ситуації в двох державах, проблеми зміцнення громадянського суспільства, а також приділено увагу розвитку двостороннього економічного, політичного та міжпарламентського співробітництва між Україною та Узбекистаном і взаємодії в рамках міжнародних організацій.

Представник узбецької сторони висловив зацікавленість у вивченні досвіду України у розвитку політичних партій та інститутів громадянського суспільства в контексті запланованої Узбекистаном конституційної реформи, що передбачає підвищення ролі політичних партій у формуванні структур виконавчої та місцевої влади. Крім того, Посол відзначив важливість поглиблення міжпарламентського діалогу між двома країнами.

Голова Комітету Віталій Шибко пообіцяв посприяти узбецькій стороні у всебічному вирішенні цих питань.

На запитання Голови Комітету щодо причин виходу Узбекистану з ГУАМ, І.Хайдаров відповів, що головним пріоритетом участі у міжнародних організаціях для узбецької сторони є економічна доцільність. Зважаючи на це, ГУАМ розглядався як можливість для Узбекистану підвищити свій транзитний потенціал та забезпечити вихід країни на європейські ринки завдяки кооперації з іншими державами-учасницями ГУАМ. Проте, останнім часом в рамках ГУАМ розпочався процес надлишкової політизації без збільшення економічних переваг. На даний час Узбекистан активно співпрацює з СНД, ЄврАзЕС та ШОС.

Обговорюючи розвиток двостороннього співробітництва, сторони відзначили необхідність інтенсифікації політичного діалогу на високому рівні, а також значні можливості поглиблення економічного співробітництва, зокрема, у нафтогазовій сфері, автомобільній та легкій промисловості. Перспективною було визнано також співпрацю з метою просування продукції України та Узбекистану на ринки сусідніх держав Європи та Сходу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51