Перший заступник голови Комітету Іван Бокий відзначив актуальність вивчення досвіду, зокрема, нових країн-членів Євросюзу в питанні роботи з біженцями. З-поміж інших нагальних проблем, парламентарій у ході бесіди з фахівцями агенцій ООН, наголосив на випадках порушень під час усиновлення українських дітей іноземцями.

За спільну розробку просвітницьких програм, зокрема, телевізійних проектів, через які українські діти могли б більше дізнатися про свої права висловилася народний депутат – член Комітету Наталія Прокопович. Наголошувалося на необхідності підтримки з боку держави цієї категорії громадян саме після закінчення шкіл-інтернатів, коли вони залишаються без опіки.

Україна зовсім не готова й до розв'язання проблеми ВІЛ-інфікованих дітей, - вважає заступник голови Комітету Сергій Шевчук. Парламентарій наголосив на необхідності спільних скоординованих дій як ЮНІСЕФ, так і народних депутатів для вирішення цих завдань. На його думку, неможливо залишати без уваги і дітей вулиці. Адже "ця група є найменше контрольованою і саме такі діти найчастіше піддаються насильству, інфікуванню, насамперед, СНІДом. Важливим тут є напрацювати комплекс відповідних заходів, щоб запобігти поширенню захворювань".

2,4 млн. євро – таку суму виділила Єврокомісія до 2008 року на проведення навчальних семінарів з проблем нелегальної міграції, торгівлі людьми, трудової міграції, прикордонного контролю. Проекти розроблятиме Секретаріат з питань прикордонного співробітництва – спільна ініціатива Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародної організації з міграції та Шведської міграційної служби.

За словами експерта програми Ольги Озерної, проект також діє як своєрідний ресурсний центр і готовий надавати інформацію з галузевих питань. "А до участі у тематичних семінарах запрошуємо представників Державної прикордонної служби України, Державного комітету України у справах національностей та міграції, Міністерства закордонних справ України та Міністерства внутрішніх справ України. Ми надаємо їм допомогу щодо проведення досліджень у цій царині, які вони не можуть здійснити самостійно за браком фінансування», - підкреслила вона. Однак, Ілмарс Межс уточнив, що такі розвідки спрямовані швидше на внутрішнє їх використання задля сприяння законодавчому процесові у цих питаннях.

Експерти ООН розповіли членам Комітету з питань євроінтеграції, що нині в фахівці Секретаріату з питань прикордонного співробітництва розробляють проект з місцевої інтеграції біженців, готують дослідження про кримінальну відповідальність нелегальних мігрантів у разі затримання, а також допомагають у перекладі галузевої документації з англійської на українську мову.

Напрацювати тренінгові програми та рекомендації для парламентаріїв з урахуванням українських особливостей з цієї тематики, запропонувала Наталія Прокопович. На її переконання, залучення до таких тренінгів членів різних профільних комітетів Верховної Ради України сприятиме законотворчій діяльності у цій сфері і ґрунтовнішому розумінню проблеми. У свою чергу експерти ООН наголосили на можливості проведення таких заходів спільно з парламентаріями Білорусі та Молдови.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51