У четвер Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся із Головою Національної Ради Словацької Республіки Паволом Пашкою.

            Під час зустрічі Сторони висловили сподівання, що візит сприятиме подальшій активізації і розвитку україно-словацьких стосунків.

Україна, наголосив П.Пашка є пріоритетом зовнішньої політики Словаччини.

Він високо оцінив рівень міжпарламентської співпраці і висловився за її подальший розвиток, зокрема, на рівні комітетів. Він висловив надію, що зустрічі на парламентському рівні сприятимуть розвитку двосторонніх відносин в усіх сферах.

П.Пашка звернувся до Олександра Мороза із проханням прискорити ратифікацію Верховною Радою України Спільної угоди про економічне співробітництво. Він також відзначив високий рівень двосторонньої співпраці у питаннях оборони та безпеки.

Під час зустрічі наголошувалось на перспективності співпраці у енергетичній галузі, зокрема, у питаннях транзиту енергоносіїв.

На прохання свого колеги О.Мороз проаналізував поточну політико-економічну ситуацію в Україні. «У нас політична стабільність, є перспектива», - зазначив О.Мороз. За його словами, політична реформа змінює систему влади в Україні, і її перший етап завершився.  Наступним етапом, за його словами, стане запровадження європейської моделі місцевого самоврядування. На думку О.Мороза, цікавим є досвід Словаччини у реформуванні системи місцевого самоврядування.

О.Мороз поінформував, що у Верховній Раді розглядаються законопроекти, які обумовлюють вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ). До кінця місяця, сказав він, всі відповідні законодавчі акти будуть ухвалені. Він також висловив сподівання, що у лютому наступного року буде прийнято позитивне рішення про вступ України до СОТ. Голова Верховної Ради України висловив сподівання на підтримку з боку Словаччини у цьому питанні.

Інтеграція до європейських структур, зазначив Голова Верховної Ради України, «це наш пріоритет», і міжпарламентське співробітництво є складовою цього процесу. Вступ до СОТ, зазначив він, дозволить приступити до переговорів про створення зони вільної торгівлі із країнами Євросоюзу із перспективою входження до спільного європейського економічного простору.

Голова Верховної Ради України також зауважив, що більшість країн Євросоюзу проти розширення ЄС. Тому, на його переконання, необхідно запроваджувати європейські стандарти в усіх сферах життєдіяльності і «будувати Європу в Україні».

Говорячи про співпрацю із НАТО, Олександр Мороз висловився за розширення всебічного взаємовигідного співробітництва з Альянсом, враховуючи, що НАТО наш сусід.

П.Пашка запевнив, що Словацька Республіка готова сприяти євроінтеграційним прагненням України. Він запросив Голову Верхової Ради взяти участь у саміті голів європейських парламентів, який відбудеться у травні наступного року у Братиславі. Словаччина буде головуючою країною на саміті. Він вважає, що участь Української Сторони у саміті дозволить детально обговорити шляхи реалізації євроінтеграційних устремлінь України.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51