Верховна Рада України має намір брати активну участь у роботі Міжпарламентської Асамблеї СНД, ділитися своїм досвідом законотворчої роботи та широко використовувати інтелектуальний потенціал Асамблеї. На цьому у виступі на пленарному засіданні МПА СНД наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, котрий очолює Постійну делегацію Верховної Ради у МПА СНД, 27-ме пленарне засідання якої відбувається 16 листопада у Санкт-Пет6ербурзі (Російська Федерація).

Він привітав Асамблею з 15-річчям від імені народних депутатів, від імені Голови Верховної Ради України Олександра Мороза.

А.Мартинюк зазначив, що підтвердженням великого інтересу депутатів українського парламенту до діяльності МПА СНД є те, що на сьогоднішньому засіданні Асамблеї „присутня найбільш представницька делегація Верховної Ради України з моменту приєднання у квітні 1999 року нашого парламенту до відомої Алматинської угоди (27 березня 1992 року)".

За словами А.Мартинюка „це є відповіддю нині правлячої в Україні парламентсько-урядової коаліції" „на питання про членство України в МПА СНД".

А.Мартинюк поінформував делегатів МПА СНД про намір підтримати ухвалення „солідного блоку модельних законодавчих актів", що винесені на розгляд нинішнього засідання. Водночас А.Мартинюк зазначив, що українська делегація має також і деякі застереження стосовно деяких із них.

З огляду на проведення низки заходів за участю силовиків, А.Мартинюк назнав ці дні в роботі МПА СНД „бенефісом силових структур". Україна, сказав він, з огляду на особливості свого географічного положення є транзитною державою і зацікавлена у результативності роботи у цьому напрямі. „Причина зрозуміла: крім корисного переміщення товарів та вантажів, котрому Україна всіляко сприяє, наша країна підставлена під удар настійливих прагнень незаконних мігрантів та ділків від торгівлі „живим товаром". Саме тому, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради, Україна „зацікавлена у скоординованих зусиллях країн Співдружності у боротьбі проти незаконної міграції, трафіку наркотичних речовин та торгівлі людьми".

А.Мартинюк закликав своїх колег по МПА СНД доручити профільним постійним комісіям додатково попрацювати над виробленням резолюції з цих питань.

Він також висловив побажання, „маючи на увазі парламентський вимір Єдиного економічного простору, виробити більш ефективний та стійкий механізм взаємодії парламентів „четвірки".

«Оцінюючи ситуацію в Україні у цьому зв‘язку, можу стверджувати, що виконавча влада потребує такої парламентської опори. Додав би, що суспільство у цілому також потребує більш прозорої процедури формування Єдиного економічного простору", - наголосив А.Мартинюк, на думку якого „таку процедуру може забезпечити тільки міжпарламентська взаємодія".

У ході пленарного засідання виступили керівники парламентських делегацій МПА СНД, котрі висловили свої пропозиції щодо поліпшення співпраці у межах цього міжпарламентського об‘єднання.

Під час 27-го пленарного засідання МПА СНД А.Мартинюку було вручено нагороди: Орден Співдружності МПА СНД та медаль за заслуги перед парламентом Казахстану.

У другій половині дня А.Мартинюк та народні депутати - члени Постійної делегації Верховної Ради України у МПА СНД взяли участь у спільному Засіданні МПА СНД та керівників правоохоронних органів і спеціальних служб держав учасниць СНД з питань боротьби з тероризмом та екстремізмом.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51