У середу, 22 листопада, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз взяв участь у розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, присвяченому боротьбі з корупцією.

У своєму виступі О.Мороз висловив занепокоєння з приводу наведених фактів розкрадання бюджетних коштів.

“Ми, на жаль, можемо констатувати, що знаходимось в кримінальному середовищі, і мимоволі стали його суб’єктами. Це покладає на всіх нас колосальну відповідальність”, - сказав Голова Верховної Ради України. 

О.Мороз наголосив, що напрямки, за якими розподіляються бюджетні кошти, “мають бути розписані до деталей”, і посилено контроль за їх використанням.

О.Мороз запропонував “проаналізувати стан справ у зловживаннях по ключових напрямках у бюджетній сфері” і висловився за необхідність притягнення до кримінальної відповідальності винних у скоєнні фінансових правопорушень. У цьому контексті він звернувся до представників силових структур з пропозицією “обов’язково давати відповідь суспільству про те, яка кара була за злочини”.

На думку О.Мороза, предметом розгляду Верховної Ради України має стати і проблема рейдерства, яка, за його словами, “тільки побічно пов’язана з бюджетною сферою, але сильно на неї впливає”. Він також підкреслив, що цю тема неодноразово обговорювалася на засіданнях за участю голів обласних рад.

Одним із кроків, спрямованих на боротьбу з корупцією та посилення контролю за використанням майна, яке належить державі, О.Мороз вважає якнайшвидше прийняття законів про Фонд держмайна та про управління комунальним майном. Він також запропонував Уряду взяти участь у розробці законопроектів, спрямованих на боротьбу з корупцією.

О.Мороз заявив, що Верховна Рада України розглядатиме антикорупційні законопроекти у першочерговому порядку.

Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності завершення політичної реформи на місцевому рівні, що також, за його словами, сприятиме запобіганню корупції. “Поки ми не децентралізуємо владу, поки не здійснимо реформу, у нас немає інструменту для того, щоб боротися із корупцією. Або ми створимо владу, яка відповідатиме перед людьми, або ми знову повернемось до авторитаризму і тоталітаризму, в якій корупцію подолати майже неможливо”, - сказав він.

О.Мороз також закликав Кабінет Міністрів України ліквідувати комерційні структури, створені для додаткових платежів практично при кожному міністерстві та відомстві. ”Ми створили таким чином корупційну систему, мало не узаконену, - підкреслив він. - Необхідно наводити порядок, щоб господарюючі суб’єкти не були розпорядниками бюджетних коштів”.

***

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51