У понеділок, 23 жовтня, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні Талятом Алієвим.

На початку зустрічі Посол Азербайджану зазначив, що одним із пріоритетів зовнішньої політики його країни є розвиток співпраці з Україною, і, за його словами, особлива увага приділяється міжпарламентській складовій двосторонніх відносин.

Т.Алієв передав Голові Верховної Ради України офіційне запрошення Голови Парламенту Азербайджанської Республіки відвідати Азербайджан з офіційним візитом у зручний для нього час. Він висловив упевненість, що цей візит надасть нового імпульсу відносинам двох країн.

О.Мороз повідомив, що в українському парламенті створено українсько-азербайджанську групу дружби.

У контексті подальшого розвитку міжпарламентських відносин Т.Алієв висловив думку про можливість створення міжпарламентської азербайджансько-української асамблеї.

Голова Верховної Ради України, у свою чергу, висловився за розгляд питання про створення двосторонньої міжпарламентської комісії із співпраці.

При цьому він зазначив, що вважає за необхідне також використовувати для подальшого розвитку українсько-азербайджанської співпраці, у тому числі і на міжпарламентському рівні, Парламентську Асамблею ГУАМ.

Сторони також обговорили низку питань щодо співпраці на міжнародному рівні, аспекти співпраці України з Європейським Союзом та НАТО.

Співбесідник О.Мороза, зокрема, високо оцінив досвід України на шляху входження до СОТ, який, за його словами, є надзвичайно корисним для Азербайджану.

О.Мороз повідомив, що до Верховної Ради України надійшла низка законопроектів, котрі стосуються вступу до СОТ і два з них прийняті у першому читанні. На його думку, наступного пленарного тижня Верховна Рада України може ухвалити їх остаточно. «Я орієнтуюсь на те, що до першого грудня Верховна Рада України має ухвалити всі закони по СОТ»,  - наголосив О.Мороз.

На прохання п.Посла О.Мороз проаналізував поточну політичну ситуацію в Україні. Зокрема, він не виключив, що на наступному пленарному тижні парламент може приступити до розгляду законопроектів про Кабінет Міністрів України та про опозицію.

Він також висловився за необхідність впровадження політичної реформи у частині місцевого самоврядування, наголосивши на неприпустимості ревізії змін до Конституції України, ухвалених у грудні 2004 року. «Повернення до попередньої системи влади бути не може. Це завдасть Україні колосальних збитків, загальмує демократичні перетворення і розвиток громадянського суспільства», -  заявив Голова Верховної Ради України.

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51