У засіданні взяли участь представники Міністерства освіти і науки, міжфракційного об'єднання народних депутатів "За науку України", провідні фахівці Академії наук України, академічних установ.

Учасники засідання наголосили на надзвичайній актуальності і складності проблеми, винесеної на обговорення, оскільки наука у суспільстві виконує важливу функцію і є визначальним елементом соціально-економічного розвитку держави.

У виступах, зокрема, зверталася увага на те, що заходи щодо забезпечення розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної сфер передбачені Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 квітня 2006 року "Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України"" та Постановою Верховної Ради "Про дотримання законодавства щодо розвитку науково-технічного потенціалу та інноваційної діяльності".

Разом з тим, промовці відзначили, що проголошений курс на інноваційний розвиток здебільшого не підкріплювався ефективними заходами і мав декларативний характер. Як наслідок, недотримання норм законодавства та відсутність дієвої системи управління науковою і науково-технічною сферою унеможливили її використання в інтересах інноваційного розвитку суспільства.

Учасники засідання вважають, що на сучасному етапі вкрай необхідно створити умови для активного включення вітчизняної науки в розбудову держави та вирішення актуальних питань соціально-економічного розвитку України. Більшість промовців наголошували на тому, що вітчизняна наука спроможна це зробити. Проте її реальний внесок значно збільшиться за умов здійснення державою ефективної й цілеспрямованої інноваційної політики, а також ліквідації численних організаційних і фінансових обмежень, що стримують ініціативу наукових установ.

Водночас, учасники засіданні наголошували, що наука України має активніше адаптуватися до нових умов господарювання. Оперативно спрямувати свій потенціал на вирішення найбільш гострих і актуальних питань державного будівництва, знаходити нові організаційні форми, використовувати внутрішні можливості для практичної реалізації результатів наукових досліджень та сприяти інноваційному розвитку держави.

За підсумками засідання Комітет вирішив інформацію Міністерства освіти і науки, представників наукової еліти, народних депутатів про забезпечення розвитку вітчизняної науки взяти до відома.

Комітет з питань науки і освіти та Президія Національної академії наук визнали першорядним для справи піднесення науково-технічного потенціалу країни, забезпечення виходу України на шляхи інтенсивного інноваційного розвитку питання подальшого вдосконалення законодавчого і нормативно-правового забезпечення науково-технічної та інноваційної діяльності і належного виконання прийнятих законодавчих актів у цій сфері.

Комітет рекомендує Кабінету Міністрів організувати розробку Державної програми інтеграції науки і освіти, передбачити у проектах Державного бюджету України на 2008 та наступні роки виділення необхідних коштів на її реалізацію.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51