В ході бесіди співрозмовники обговорили широке коло питань, пов’язаних з діяльністю КПС, поточною політичною ситуацією в Україні та сучасним станом відносин Україна-ЄС.

Щодо діяльності КПС сторони підтвердили свою готовність до проведення 9 листопада ц.р. засідання Бюро КПС у м. Києві. В цьому зв’язку М.Сівенц високо оцінив завершення процесу формування Української частини КПС, оскільки, на його думку, це дозволить активізувати діяльність Комітету, яка за останні два з половиною роки суттєво загальмувалася.

В.Вечерко в цьому зв’язку наголосив, що діяльність КПС потребує змін, ключовими характеристиками яких стануть інтенсифікація стосунків, концентрація зусиль та конкретизація завдань. За його словами, Комітет повинен відійти від протокольного характеру своєї роботи і зосередитися на вирішенні практичних справ.

Враховуючи актуальність питання про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, КПС міг би ініціювати проведення експерименту по створенню у західному регіоні України, що межує з країнами-членами ЄС (це може бути, наприклад, Закарпаття), моделі, де діятимуть правила зони вільної торгівлі. Цей експеримент має проводитися на державному рівні, під пильним контролем з боку України та Євросоюзу; "Зважаючи на залежність України та ЄС від російських енергоресурсів, актуальним для обох сторін є питання своєї енергетичної безпеки. Для України це питання, втілюється в реанімацію закритих шахт. Це питання здатне одночасно вирішити питання енергозбереження та соціальні питання східних регіонів України", - .В.Вечерко.

М.Сівенц на це відповів, що до засідання Бюро КПС ЄСівська сторона визначиться зі своїм підходом до вищезазначених пропозицій. Водночас, він згоден з українськими пропозиціями щодо збільшення кількості засідань КПС, оскільки практика зустрічей один раз на рік не дозволяють українським та європейським парламентаріям оперативно реагувати на важливі події у відносинах Україна-ЄС. Це, зокрема, стосується підготовки нової посиленої угоди, яка розпочнеться у наступному році. Також із великим схваленням була зустрінута пропозиція В.ВЕЧЕРКА щодо проведення частини засідання Комітету в одному із східних регіонів України, наприклад, Донецькому. Сторони погодилися, що відвідання промислових підприємств, ознайомлення з їхньою діяльністю дозволить членам КПС детально визначити їх потреби, зокрема, при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, спрямованої на країни ЄС та виробити конкретні рекомендації як для українського уряду, так і для структур Євросоюзу.

Співрозмовники погодились, що всі вищезгадані питання будуть детально обговорені на засіданні Бюро КПС 9 листопада ц.р, а секретаріатам обох частин КПС буде доручено опрацювати ефективний порядок денний відповідно до висловлених пропозицій.

Окремою темою під час зустрічі стало питання вступу України до СОТ. М.СІВЕЦ зауважив, без вирішення цього питання не можливо буде розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. У цьому зв’язку М.СІВЕЦ поцікавився причинами перенесення парламентських слухань “Стан підготовки вступу України до Світової організації торгівлі СОТ. Проблеми та перспективи” з 18 жовтня на 1 листопада ц.р. На це В.ВЕЧЕРКО відповів, що перенесення слухань пов’язане лише з бажанням парламенту та уряду якнайкраще підготуватися до розгляду питання вступу України до СОТ: перспектив, наслідків, шляхів подолання негативних явищ. В.ВЕЧЕРКО також зазначив, що і Верховна Рада України, і Уряд України, і Президент України налаштовані конструктивно і рішуче, тому він сподівається на прийняття парламентом всього пакету законопроектів у найближчий час. В.ВЕЧЕРКО також проінформував свого колегу про схвалення Кабінетом Міністрів України ініціативи Парламенту щодо створення спільної парламентського урядової комісії з питань вступу України до СОТ (аналогічна комісія вже діяла у Верховній Раді України попереднього скликання).

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51