Голова Верховної Ради України Олександр Мороз закликає уряд до спільного пошуку шляхів корекції рішення Кабінету Міністрів України щодо підвищення тарифів на газ, електроенергію та житлово-комунальні послуги, аби громадяни України мали змогу "спокійно перезимувати зиму". За проведення такої роботи Голова Верховної Ради України виступив під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України у четвер, 28 вересня.

Зокрема, у своєму виступі він зазначив: "Ми вже збирали робочу групу, і я бачу по тому, як уряд йде серйозно на співробітництво у цьому відношенні». Так, відзначив О.Мороз, «остання зустріч була за участю двох віце-прем‘єрів і представників депутатських фракцій. Це свідчить про те, що відшукуються шляхи, щоб все-таки зробити  корекцію рішень попереднього Кабінету Міністрів про підвищення цін і тарифів на газ, електроенергію та інші компоненти у житлово-комунальній сфері, котрі формують платежі", - заявив О.Мороз.

На думку Голови Верховної Ради України, постанова Кабінету Міністрів, яка може бути ухвалена на засіданні у четвер, "може істотно зменшити навантаження, у першу чергу у комунальній сфері», на людей, які безпосередньо платять гроші за комунальні послуги. "Я думаю, що це дало б можливість коректно вийти з тієї ситуації, котра вже сформувалась між двома крайніми позиціями: з одного боку - високі ціни та тарифи вже не просто задекларовані, але й доведені на місця, з іншого боку - рішення Верховної Ради про те, що їх підвищувати не можна і подолання вето Президента у цьому відношенні", - сказав О.Мороз.

При цьому він наголосив, що подолання вето було б «порушенням висновків Конституційного суду, оскільки двічі з цього приводу - у 1998 та у 2000 роках - Конституційний суд визначався".

"Треба знайти відповідь, яка була б зрозумілою людям про те, яку позицію займатиме уряд і влада на місцях", - сказав О.Мороз. На його переконання, наступним кроком має бути реформа житлово-комунальної сфери. У цьому питанні, відзначив він, Верховна Рада  і уряд також працюють разом.

О.Мороз висловив сподівання, що робоча група з підготовки проекту Державного бюджету на 2007 рік зможе підготувати все для того, щоб до 1 грудня бюджет був принятий, і уряд отримав документ, який би «не потребував якихось корекцій у ручному режимі».

Голова Верховної Ради також пропонує Кабінету Міністрів України прискорити роботу з підготовки Програми діяльності уряду, зазначивши, що до схвалення цього документа Верховною Радою України неможливе складання перспективного плану законодавчих робіт, за яким мають працювати народні депутати України. «Потрібно все-таки прискорити роботу над Програмою діяльності Кабінету Міністрів, це є основа для складання перспективного плану законодавчих  робіт на 5 років», - зокрема сказав О.Мороз.

Говорячи про здійснення політичної реформи, яка триває, Голова Верховної Ради України закликав урядовців «зробити політично-вольовий крок» і після сьогоднішнього засідання передати на розгляд Верховної Ради проект закону про Кабінет Міністрів України. Підкресливши, що у парламенті законопроект буде доопрацьовано спільно з урядом, О.Мороз висловив сподівання, що сам закон про Кабмін може бути прийнятий вже до кінця поточного року.

У своєму виступі О.Мороз схвалив позицію Прем‘єр-міністра України Віктора Януковича щодо необхідності ухвалення закону про місцеве самоврядування. За словами Голови Верховної Ради України, ухвалення цього документа потребуватиме прийняти закон про зміни до Бюджетного кодексу та про зміни до податкового законодавства,  щоб можна було вивести органи місцевого самоврядування на самостійне забезпечення потреб місцевих громад на основі ефективної роботи органів місцевого самоврядування.

На переконання голови ВР, саме у такій співпраці «можна вийти на той рівень взаємодії гілок влади, коли населення стане їй довіряти». «Якщо ми це зробимо, то ми, вважайте, справилися з найважливішим завданням, яке сьогодні виникло у суспільстві  - це розбіжність у поглядах на ситуацію від громадянина і представника влади. Нам треба зміцнити єдність громадян і влади, відновити довіру людей до законодавчої, виконавчої влади, безперечно, до Президента», -  сказав О.Мороз, побажавши усім присутнім успіхів у цій роботі.

* * *

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51