Комітет Верховної Ради України у закордонних справах повідомляє про перебування в Україні делегації депутатів Європейського парламенту на чолі із Віце-президентом Групи Соціалістів у Європарламенті Яном Марінусом Вірсмою 19-20 жовтня 2006 року

Європарламентарі вважають, що ні Євросоюз, ні Україна не готова до членства у ЄС

                   

Віце-президент Групи Соціалістів у Європарламенті Ян Марінус Вірсма вважає, що сьогодні не найкращий момент для того щоб розпочати обговорення питання про блискавичний вступ України до ЄС. Про це він заявив в ході прес-конференції після зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом.

Зокрема він зазначив: “ЄС як і Україна не готові до цього членства. У нас зараз, як ви знаєте, існує велика проблема з прийняттям Європейської Конституції. Ми повинні, по-перше, забезпечити ефективний і стабільний розвиток ЄС у майбутньому, тому нам потрібна ця Конституція. Наступне питання, дуже важливе, це фінансування ЄС: яким буде бюджет на наступні 10-15 років, які будуть статті видатків. Третє, в нас є певні проблеми з тим, щоб переконати своїх власних громадян у важливості ролі ЄС”.

Ян Марінус Вірсма зауважив, що Євросоюзу потрібен певний час, щоб сформувати свою політику безпеки, інвестицій, міграцій та вирішення інших питань. “Наші представники вважають, що після того, як Болгарія і Румунія наступного року приєднаються до ЄС, нам потрібна певна пауза, щоб вирішити ці питання”, - сказав європарламентар.

За його словами, це означає, що країнам, які є кандидатами ЄС, як Македонія, Сербія, доведеться почекати. “Але ми ніколи не говорили, що двері ЄС закриті для України”, - підкреслив Ян Марінус Вірсма.

Разом з тим, він відзначив, що майбутній вступ України до СОТ - це великий крок держави вперед. За його словами, це відкриє нові можливості для укладення угод між Україною та державами – членами Євросоюзу про створення зон вільної торгівлі.

“В контексті відносин між Україною та ЄС є дуже багато перспектив для посилення взаємовідносин між ЄС та Україною. Це викладено і в документі, який називається план дій щодо сусідства ЄС та України. Також ми розглядаємо можливість підписання іншого документу про партнерство між Україною та ЄС. Всі ці кроки наближають курс України до європейського. Я маю на увазі не тільки економічну співпрацю, але й співпрацю в такій важливій для України галузі, як міграція, а також у сфері оборони”, сказав Віце-президент Групи Соціалістів у Європарламенті.

Він також підкреслив, що для європейських соціалістів є головним, щоб люди, які проводять реформи в Україні не забували про населення держави, про звичайних людей, тому що всі економічні реформи повинні відбуватися з огляду на соціальне забезпечення населення.

“Я хотів би підкреслити, що в таких державах, як Україна, які все ще знаходяться на перехідному етапі економіки, дуже складно забезпечити інтереси тих людей, які в процесі реформ не отримують економічного зиску. Це незахищені верстви населення: пенсіонери, малозабезпечені люди”.

Україна повинна будувати партнерські відносини з Росією – Ян Марінус Вірсма

Віце-президент Групи Соціалістів у Європарламенті Ян Марінус Вірсма вважає, що Україна повинна будувати партнерські відносини з Росією. Про це він заявив в ході прес-конференції після зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом.

Він відмітив, що і в України і у ЄС є спільні інтереси в енергетичній сфері в контексті забезпечення прозорих правил для транспортування енергоносіїв. Ян Марінус Вірсма також відзначив, що важливим моментом взаємовідносин з Росією є сфера забезпечення прав людини, нагадавши про нещодавне вбивство журналістки в Росії. “Для нас є дуже важливою реформи, які забезпечують верховенство права, формування систем органів судової влади”.

Крім того, депутат Європарламенту зазначив, що Україна є важливим партнером у вирішенні регіональних проблем взаємовідносин з Молдовою, а точніше, з Придністров’ям. “Україна є фактором забезпечення всіх тих документів, угод, які були прийняті в сфері оборони, і в яких бере участь Росія в рамках ОБСЄ”, - сказав він.

Теза про те, що для вступу в ЄС Україна має набути членства в НАТО – це хибна думка - Ян Марінус Вірсма

Віце-президент Групи Соціалістів у Європарламенті Ян Марінус Вірсма наголошує на тому, що теза про те, що для того щоб вступити до ЄС, Україна має набути членства в НАТО – це хибна думка. Про це він заявив в ході прес-конференції після зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом.

“Не всі члени ЄС є членами НАТО. Зокрема, нові члени ЄС Кіпр та Мальта не є членами НАТО”, - сказав депутат Європарламенту.

Він також зауважив: “Ані Брюсселю, ані Москві не личить вирішувати, чи має Україна вступити до НАТО. Це рішення Києва. І єдине, до чого ми можемо придивлятися, чи у що втручатися – це дотримання демократичних процедур підчас вступу”.

Як Україна так і ЄС повинні реструктурувати свої відносини в енергетиці з Росією - Ханнес Свобода

Перший віце-президент Групи соціалістів Ханнес Свобода вважає, що питання енергетики – це ті зв’язуючи питання, які зв’язують Європу, Україну і Росію. “Як Україна так і ЄС повинні реструктурувати свої відносини в енергетиці з Росією”, сказав він в ході прес-конференції після зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом.

Депутат Європарламенту наголосив, що потрібно зрозуміти, що ні Європа, ні Україна не повинні підписувати угод безпосередньо відразу з Росією, не провівши перед тим діалогу з іншими сторонами.

Зокрема Ханнес Свобода зазначив: “Якщо Європа буде проводити переговори з Росією про партнерство і подальшу співпрацю вона не може закривати очі на інтереси України і не підключати Україну до цих переговорів. Так само Україна, коли вона проводить переговори з Росією, особливо в питаннях, кому буде належати інфраструктура енергетики, повинна так само проводити паралельно переговори з Європою. Ми повинні поважати інтереси один одного”.

При цьому Ханнес Свобода відзначив: “Коли ми будемо говорити з Росією, будемо намагатися, щоби ці стосунки будувалися партнерські, а не на основі якогось протистояння з нею”.

Депутат Європарламенту підкреслив, що “сьогодні стоїть питання не тільки в транспортуванні нафти і газу, а й у ефективному використанні енергетичних ресурсів, інакше ми не зможемо їх заощаджувати і питання буде ставитися гостріше. Тому співпраця саме в енергетичній сфері буде дуже важливим питанням на порядку денному у співпраці з Україною”.

Ханнес Свобода також відзначив, що є багато питань, які Євросоюз і Україна повинні розв’язувати спільно. Це питання енергетики, екології, безпеки та багато інших.

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51