У вівторок Голова Верховної Ради України О.Мороз зустрівся із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Казахстан в Україні А.Жумабаєвим.

Під час зустрічі Сторони високо оцінили рівень двосторонньої україно-казахстанської співпраці в усіх сферах, зокрема, рівень економічного співробітництва.

Посол Казахстану поінформував, що за два останні роки товарообіг між двома країнами склав більш ніж 1 мільярд доларів і планується, що він сягне 1,6 мільярдів доларів. За словами Посла, Україна експортує до Казахстану продукцію машинобудування та обладнання для нафтогазових комплексів. У свою чергу Казахстан поставляє до України мінеральні добрива. При цьому позитивне сальдо на користь України.

Пан Посол також запевнив, що Казахстан готовий до активної співпраці з Україною в енергетичній сфері. «Спільно освоюючи ринки Казахстану, ми могли б разом освоювати інші ринки Центральної Азії, Китаю. Казахстан міг би стати базою для України у освоєнні східних ринків. Ми також зацікавлені у виході на європейські ринки за участі України», - заявив пан Посол.

Пан Жумабаєв нагадав, що відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка, наступний рік буде роком Казахстану в Україні. «Це говорить про те, що у нас великі перспективи. Україна для Казахстану є серйозним партнером», - заявив Посол. При цьому він зазначив, що парламенти мають відігравати значну роль у розвитку двосторонньої співпраці.

Голова Верховної Ради України погодився із тим, що є великий потенціал для активізації і поглиблення двосторонньої співпраці.

Олександр Мороз повідомив, що найближчим часом завершиться формування відповідної парламентської групи дружби.

Пан Посол поцікавився, як на законодавчому рівні відбувається підготовка до вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), зазначивши, що Казахстан також зацікавлений у вступі до цієї впливової організації.

Олександр Мороз повідомив, що 18 жовтня у Верховній Раді України відбудуться парламентські слухання щодо готовності України до вступу до СОТ. За його словами, на цьому шляху ще треба ухвалити 21 законодавчий акт.

Сторони також обговорили питання щодо євроінтеграційних прагнень України, зазначивши, що євроінтеграційний курс України  не знижує її зацікавленості до процесів у постарадянському просторі та у рамках формування Єдиного економічного простору.

Зокрема Україна, наголосив Голова Верховної Ради України, зацікавлена у створенні повномасштабної зони вільної торгівлі без обмежень і вилучень і у регулюванні питань тарифної політики. У цьому контексті Олександр Мороз висловив надію, що уряд України інтенсифікуватиме цей процес.

На прохання Посла, Олександр Мороз поінформував про першочергові завдання Верховної Ради України, зокрема, про необхідність ухвалення Закону про Кабінет міністрів та Закону про опозицію. На думку Олександра Мороза, мабуть доцільно буде прийняти Закон про гарантії опозиційної діяльності, а власне процедурні норми про її діяльність внести змінами до Регламенту Верховної Ради України.

Сторони також відзначили високий рівень культурно-гуманітарного співробітництва України і Казахстану. За словами Посла, влада Казахстану приділяє велику увагу підтримці діяльності українських шкіл.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51