У рамках роботи Третього засідання Парламентської Асамблеї ГУАМ, що проходила 14-15 жовтня у м.Кишинів (Республіка Молдова) Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, який очолював делегацію Верховної Ради України у цій організації, провів низку робочих зустрічей.

Зокрема, у неділю, 15 жовтня, у перерві між пленарними засіданнями ПА ГУАМ А.Мартинюк зустрівся із заступником голови Сенату Румунії Теодором Мелешкану та з головою парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу. Також відбулася зустріч А.Мартинюка з президентом Республіки Молдова Владіміром Вороніним.

 

* * *

У ході першої зустрічі - із заступником голови Сенату Румунії Т.Мелешкану Перший заступник Голови Верховної Ради України висловився за активізацію співробітництва між Україною та Румунією. Зокрема, він закликав інтенсифікувати українсько-румунську міжпарламентську співпрацю. А.Мартинюк переконаний, що цьому б сприяло відвідання України делегацією парламенту Румунії. Продовжуючи тему співпраці на рівні парламентів, він поінформував, що нині у Верховній Раді України завершується формування українсько-румунської міжпарламентської групи і запропонував Румунській стороні створити таку ж групу у своєму парламенті.

Т.Мелешкану сказав, що вважає слушною пропозицію А.Мартинюка щодо створення румунсько-української міжпарламентської групи та заявив про готовність підписати угоду про співробітництво Верховної Ради України та парламенту Румунії.

Продовжуючи тему співробітництва держав, А.Мартинюк наголосив, що „Україна прагне вирішувати усі питання в рамках міжнародного права". Він висловив упевненість, що нашим країнам „вистачить терпіння і мужності, щоб вирішувати всі питання на благо наших народів".

А.Мартинюк поінформував Т.Мелешкану про ситуацію у Верховній Раді України. Він заявив, що „ніяких дострокових виборів в Україні не буде" і в умовах політичної реформи, яка проходить зараз, „Україна залишиться передбачуваною". А.Мартинюк також запевнив, що у стосунках із сусідніми країнами „ніяких катаклізмів не відбудеться".

 Т.Мелешкану наголосив, що підтримує ідею щодо зміцнення економічних, бізнесових, культурних контактів з Україною. Він зазначив, що його країна, яка з 1 січня 2007 року увійде до Європейського Союзу, „очікує, яким буде зовнішньополітичний вектор України". „Виходячи з цього, Румунія будуватиме свої відносини з Україною", - сказав він.

Сторони також торкнулися питань економічної співпраці. Зокрема, Т.Мелешкану поінформував про зацікавленість своєї країни щодо налагодження постійного повітряного зв‘язку між Києвом та Бухарестом, активізації співробітництва між портами Одеса та Констанца, відкриття контрольно-пропускного пункту переходу через кордон: Сігетул (Румунія) Солотвин (Україна), співробітництва у галузі атомної енергетики. А.Мартинюк сказав, що передасть ці пропозиції керівникам відповідних відомств.

                                      

                                                 ***

                   

У рамках роботи Третього засідання ПА ГУАМ Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з головою парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу.

А.Мартинюк поінформував М.Лупу про політичну ситуацію в українському парламенті. При цьому він висловив упевненість, що вихід із складу Кабінету Міністрів України міністрів, призначених від Блоку „Наша Україна", „не загрожує жодним чином". За його словами, остаточно питання про перебування в уряді міністрів-нашоукраїнців буде вирішене після з‘їзду „Нашої України", що відбудеться 21 жовтня.

Обговоривши питання євроінтеграції, сторони дійшли висновку, що „незалежно від різних аспектів цієї проблеми, іншого шляху, ніж побудова конкурентноздатної економіки немає".

М.Лупу передав свої щирі вітання Голові Верховної Ради України Олександру Морозу та передав йому запрошення відвідати Кишинів ближчим часом. „Нам є що сказати один одному", - зазначив він.

М.Лупу також повідомив, що готовий до кінця цього року направити до Києва молдовсько-українську міжпарламентську групу для обміну думками та для окреслення перспектив співпраці і попросив А.Мартинюка сприяти у цьому. Він запросив українсько-молдовську міжпарламентську групу дружби приїхати до Кишинева для зустрічей з керівниками політичних партій, з представниками діаспори та ін.

У ході зустрічі сторони торкнулися перспектив економічного співробітництва двох країн. Зокрема, було піднято питання про спільний проект добудови Новодністровської ГАЕС та висловлено готовність сприяти його впровадженню. А.Мартинюк також підняв питання про необхідність вивчити доцільність започаткування авіаційного маршруту Київ-Кишинів-Бухарест.

 

* * *

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк у неділю, 15 жовтня, зустрівся з Президентом Республіки Молдова Владіміром Вороніним.

У ході зустрічі сторони обговорили широке коло питань українсько-молдовської співпраці та міжнародного співробітництва, наголосивши на важливості контактів між парламентами наших країн.

  

* * *

По завершенні Третього засідання Парламентської Асамблеї ГУАМ Перший заступник Голови Верховної Ради України разом зі своїми колегами з Азербайджану, Грузії та Молдови взяв участь у прес-конференції, відповівши на низку запитань молдовських та закордонних журналістів. Зокрема, відповідаючи на запитання про ставлення до нерозв‘язаних конфліктів у країнах-членах ГУАМ, А.Мартинюк наголосив, що Україна виходить з того, що „всі проблеми треба вирішувати виключно мирним шляхом, на основі політичного діалогу".

На запитання щодо ставлення до результатів референдуму у Придністров‘ї А.Мартинюк відповів, що позиція України у цьому питанні співпадає з позицією світової спільноти, і „жоден офіційний орган України не приймав рішення щодо референдуму у Придністров‘ї". Він підкреслив, що наша держава зацікавлена у роботі комісії „5+2".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51