Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону “Про страхування”

Законопроект (реєстр. № 2397) розроблено з метою виконання зобов'язань України щодо вступу до Світової організації торгівлі (СОТ) стосовно можливості здійснення страховиками-нерезидентами страхової діяльності в Україні.

Проектом пропонується надати дозвіл страховикам-нерезидентами здійснювати страхову діяльність (в тому числі через посередників) з укладання договорів на території України з великих ризиків (морські перевезення, авіаційні перевезення, перевезення вантажів, відповідальність перевізника, страхування космічної інфраструктури) з моменту вступу України до СОТ. При цьому, передбачено скасування обмеження щодо видів страхування, за якими може здійснюватися посередницька діяльність на території України на користь страховиків-нерезидентів, через п'ять років після вступу України до СОТ.

Підтримуючи ідею лібералізації ринку страхових послуг у цій частині, члени Комітету вважають, що цих змін недостатньо для комплексного врегулювання цього питання.

Через відсутність у законопроекті будь-яких вимог до страховиків-нерезидентів, які можуть здійснювати страхову діяльність безпосередньо або через посередників на території України, наголошували члени Комітету, немає жодних гарантій, що при настанні страхового випадку буде зроблена виплата. Крім того, така діяльність по суті не підпадає під регулювання Уповноваженого органу.

Голова Комітету Петро Порошенко, зокрема, підкреслив, що зняття заборони стосовно доступу страховикiв-нерезидентів на ринок України має впроваджуватися у комплексі з низкою нових норм, які визначали б правила роботи таких страховиків-нерезидентів та посередників, які працюють на користь таких страховиків. Це забезпечить недопущення на ринок України недобросовісних страховиків.

Законопроектом передбачається участь страховиків-нерезидентів у деяких видах обов’язкового страхування. З огляду на те, що обов’язковими є види страхування, які мають найбільше соціальне значення, вимоги до страховиків, які мають право здійснювати таке страхування, є вищі, ніж для добровільних видів страхування.

Занепокоєння народних депутатів викликає відсутність перехідного періоду. Хоча Закон "Про внесення змін до Закону України "Про страхування" (щодо філій страховиків-нерезидентів), який містить достатньо жорсткі вимоги до капіталу, платоспроможності іноземних страхових компаній, які мають намір заснувати свої філії на території України, і в якому також визначаються вимоги до ліцензування, платоспроможності, резервування, державного нагляду щодо філій іноземних страхових компаній, набирає чинності через 5 років після вступу України до СОТ.

Перехідний період необхідний із тих самих міркувань, як у випадку із філіями страховиків-нерезидентів. Введення у дію цього законопроекту (у разі його прийняття) призведе до усунення вітчизняних страхових компаній з ринку страхування авіаційних, морських та космічних ризиків, які вже ніколи не стануть на ньому повноцінними гравцями.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51