Сьогодні підготовкою питання щодо реформування правоохоронної системи в країні, підкреслив В. Стретович, займаються Міжвідомча комісія з питань реформування правоохоронних органів та Національна комісія із зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Маємо серйозні напрацювання обох комісій, зокрема, дві концепції: "Щодо реформування інституту адміністративної відповідальності в Україні", "Щодо державної політики у сфері кримінальної юстиції та забезпечення правопорядку в Україні". Згідно з якими питання реформування правоохоронних органів розглядається в контексті вирішення комплексу завдань із вдосконалення правової системи держави, судової та адміністративної реформ, інших інституційних перетворень. Ці концепції, на мій погляд, повинні набути чинності у вигляді законопроектів, - додав народний депутат В. Стретович.

В результаті попередніх реформувань правоохоронних органів утворилися розгалужені й складні організаційні структури з незадовільною функціональною діяльністю, а в окремих випадках низькою керованістю, - наголосив Голова Комітету. Саме це призвело до того, що сотні громадян, підприємців і правоохоронців звертаються до Комітету з проханням роз'яснити: чи відноситься митна і податкова служба до правоохоронних органів? Адже окремі її працівники проводять дізнання, здійснюють адміністративну практику.

На думку народного депутата, через прийняття законів, слід чітко визначити, які саме структури будуть відноситися до правоохоронних органів. Зокрема, 12 вересня на засіданні Комітету передбачається розглянути проект закону про внесення змін до Закону "Про прокуратуру" і закріпити конституційний статус цієї інституції відповідно до міжнародних принципів і стандартів. Бо сьогодні ніхто не може сказати, до якої гілки влади відноситься прокуратура України: законодавчої, судової, чи виконавчої?

Серед найактуальніших завдань роботи Комітету В. Стретович назвав питання про створення системи досудового слідства, забезпечення дотримання принципу верховенства права у діяльності правоохоронних органів, запровадження механізму унеможливлення використання правоохоронних органів в партійних, групових чи особистих інтересах, перерозподілу і чіткого розмежування завдань та повноважень правоохоронних органів, ефективного цивільного демократичного контролю за їх діяльністю тощо.

З цією метою Комітет сьогодні опрацьовує проекти законів "Про прокуратуру", "Про міліцію", "Про Службу безпеки України", "Про оперативно-розшукову діяльність". Крім того, також планується створити робочі групи з підготовки нових проектів Законів "Про органи внутрішніх справ", "Про охоронну діяльність", "Про Національну гвардію", "Про Національне бюро розслідувань" та багато інших, - додав народний депутат.

Комітет очікує від Президента України обіцяний пакет законопроектів з питань реформування правоохоронних органів, а також сподівається, що Уряд розбереться із законопроектами, підготовленими і поданими до парламенту їх попередником. На мою думку, ці законопроекти є найактуальнішими сьогодні і ми їх попередньо включили для розгляду на засіданні Комітету, яке відбудеться 12 вересня, - зазначив В.Стретович.

Завершуючи прес-конференцію, Голова Комітету В.Стретович наголосив, що "прийняття парламентом нової редакції Кримінально-процесуального кодексу України дасть відповідь на питання, чи відбудеться реформування правоохоронних органів."

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51