Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у четвер зустрівся із Заступником Державного секретаря США Деніелом Фрідом.

На початку зустрічі Д.Фрід, звертаючись до Голови Верховної Ради України, зазначив: «Я вітаю Вашу відданість розбудові демократії в Україні». «США щиро переживають за вільну, суверенну, незалежну Україну», - сказав Заступник Державного секретаря США.

За словами Д.Фріда, мета його візиту зустрітися з керівництвом Уряду, парламентської коаліції та опозицією. Він зазначив, що США «готові працювати з новою коаліцією і новим Урядом, який був обраний демократичним шляхом, підтримувати прагнення України».

Голова Верховної Ради України зазначив інтенсивний діалог між Україною та США, підкресливши, що виняткову роль у цьому відіграватимуть демократичні зміни, які відбуватимуться в Україні. «У нас сформована влада, яка відповідає очікуванням виборців», - зазначив О.Мороз, додавши, що це підтверджують і соціологічні дослідження, відповідно до яких майже 40% опитуваних підтримують владу.

Торкаючись процесів у парламенті, Голова Верховної Ради України поінформував, що наразі тривають переговори по розширенню коаліції. «Для мене принципово, щоб «Наша Україна» була у складі коаліції», - заявив він.

О.Мороз висловив сподівання, що після інтенсивної роботи експертів та робочої групи вже на наступному тижні буде проголошено про новий формат коаліції.

О.Мороз також сказав, що у парламенті буде складено перспективний план законодавчих робіт, відповідно до якого серед першочергових розглядатимуться законопроекти у розвиток конституційної реформи, спрямовані на подальший розвиток демократії.

Голова Верховної Ради України також відзначив, що наразі з´явилося набагато більше довіри у відносинах гілок влади. «Це дає підстави для побудови нормальних стосунків», - сказав О.Мороз, підкресливши, що парламент відповідає за діяльність Уряду.

Під час зустрічі також було обговорено низку питань, що стосуються зовнішньої політики України.

Зокрема, говорячи про візит Прем´єр-міністра України Віктора Януковича до Польщі, О.Мороз зазначив, що його заяви і виступи на економічному форумі Криниця-2006 у польському місті Криниця Гурська свідчать про незмінність зовнішньополітичного курсу України. Збереженню цього курсу, за словами Голови Верховної Ради України, сприятиме і збереження добрих відносин України з країнами-сусідами.

О.Мороз також поінформував, що парламент отримав від Уряду низку законопроектів, що стосуються вступу України до СОТ, і над ними зараз активно працюють парламентські комітети разом із Кабінетом Міністрів України. При цьому він зазначив необхідність врахування інтересів національного товаровиробника.

Торкаючись взаємин із НАТО, Голова Верховної Ради України зазначив, що «ми готові виконувати зобов´язання, передбачені Планом дій Україна-НАТО, враховуючи суспільну думку, яка поки що негативна щодо Альянсу». О.Мороз зазначив необхідність проведення роз´яснювальної роботи серед населення щодо програм НАТО у сфері боротьби з міжнародним тероризмом, запобігання незаконному обігу наркотичних речовин, зброї, торгівлі людьми.

При цьому він зазначив, що Верховна Рада України одним із перших своїх рішень після обрання Прем´єр-міністра дозволила проведення на території України навчань за участю іноземних військових підрозділів.

В свою чергу, Д.Фрід, говорячи про відносини Україна-НАТО, зазначив: «Це виключно питання України, якими будуть її стосунки з НАТО. В українському суспільстві немає консенсусу щодо цього питання. Ми б хотіли, щоб стосунки України з НАТО були в інтересах України, щоб Україна почувала себе комфортно».

При цьому він заявив, що стосунки України з НАТО «не є умовою, на якій США будуватимуть свої стосунки з Україною». «Ми працюємо з Україною як з державою, яка проводить власну незалежну внутрішню і зовнішню політику», - підкреслив Д.Фрід.

Заступник Державного секретаря США також назвав позитивним той факт, що Україна має тверду позицію щодо Молдови у частині дотримання норм міжнародного права.

Під час зустрічі також обговорювалися питання енергетичної безпеки України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51