Виступаючи перед учасниками семінару, керівник Апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, зокрема, підкреслив, що "ключовим завданням сьогодення є децентралізація влади, розмежування функцій та повноважень центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Реалізувати це завдання можливо лише за умови розширення та вдосконалення чинного законодавства".

Наступним вагомим внеском у справу вдосконалення фінансової основи місцевого самоврядування має стати нове податкове законодавство, створення сприятливих умов для реалізації місцевими радами, їх органами своїх повноважень, фінансування соціальних послуг, які надають вони членам громад", - наголосив В. Зайчук.

У ході засідання обговорювалися перспективні питання щодо місцевого самоврядування в контексті конституційних та демократичних реформ в Україні. Зокрема, керуючий справами виконавчого апарату Рівненської обласної ради Валентин Крока зауважив, що необхідно закріпити положення про наділення місцевих органів влади власними джерелами доходів і інших ресурсів, обсяг яких має відповідати характеру визначених обов´язків, без чого просто не може бути самостійного відповідального розв´язання місцевих проблем.

Також наголошувалося, що сьогодні наріжним каменем місцевого самоврядування є проблема спільного майна територіальних громад різного рівня. Питання управління, користування та розпорядження об´єктами комунальної власності, набувають все більшої ваги і є виключним правом рад.

На думку інших учасників, необхідно першочергово прийняти правові документи, в яких чітко визначити поняття "спільної комунальної власності територіальних громад" різних рівнів і на цій основі відповідальність, права і обов'язки відповідних органів місцевого самоврядування.

"Роль рад у формуванні місцевих бюджетів ще незначна. Цей процес надто централізований. Податкова система побудована так, що сільські і селищні ради не в змозі сформувати власний бюджет і забезпечити свої мінімальні потреби, особливо щодо утримання соціальної сфери на селі"- вказували представники органів самоврядування..

Більшість виступаючих наголошували, що необхідністю сьогодення є питання прийняття Закону "Про реєстрацію права на нерухоме майно". Адже законодавчо саме органи місцевого самоврядування проводять безкоштовно облік та реєстрацію об'єктів нерухомого майна. Водночас, належне юридичне оформлення здійснювали органи бюро технічної інвентаризації на платній основі. Однак, в практичній роботі виникли проблеми після затвердження наказом Міністерства юстиції України Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, згідно з яким ці функції перейняли органи юстиції.

Точилася дискусія і навколо питань, що вносяться на місцеві референдуми. Особливо, узаконення результатів волевиявлення громади і їх запровадження або навпаки - скасування результатів проведеного місцевого референдуму, коли проходить рік, а то і більше, а питання залишаються невирішеними.

 Гостро обговорювалося питання делегування обласними радами їх повноважень обласним державним адміністраціям. Вказувалося на необхідності удосконалення існуючої системи територіальної організації влади в Україні. А також запровадити систему та механізм взаємного представництва центральних та регіональних органів влади, розмежувати та збалансувати повноваження і відповідальність центральних, місцевих органів влади та органів самоврядування у сфері надання державних і громадських послуг, не допустити дублювання їx функцій.

Переважна більшість учасників наради вважає, що необхідно врахувати вітчизняний досвід розвитку місцевої демократії та відобразити його в законодавчих актах про відповідні інститути місцевого самоврядування. Підтримати ідею трансформування виконавчих апаратів обласних та районних рад у виконавчі органи цих рад.

На думку виступаючих, у новій редакції закону "Про місцеве самоврядування в Україні" необхідно розширити правове регламентування питань про територіальні громади, участь громадян у місцевому самоврядуванні тощо. Встановити порядок вирішення компетенційних спорів всередині системи місцевого самоврядування та у відносинах органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій.

Також вказувалося на необхідності встановлення чіткого кола об´єктів комунальної власності, які знаходяться у різних ланок місцевого самоврядування і на цій основі врегулювати межі предметної компетенції їх органів.

Крім того, зазначалося, щоб підхід до розробки проектів законів управління місцевим та регіональним розвитком повинен базуватися на комплексній основі, щоб запобігти неузгодженості законодавчих норм і положень. А також учасники семінару висловили пропозицію, щоб закони з питань місцевого самоврядування були об'єднані в єдиний державний документ - Муніципальний кодекс України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51