У вівторок Голова Верховної Ради України Олександр Мороз провів зустріч із Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Ральфом Екеусом.

            Під час зустрічі Голова Верховної Ради України зазначив, що у українського парламенту «завжди складалися добрі стосунки із інститутом Верховного комісара ОБСЄ». За його словами, Верховна Рада ухвалила низку законодавчих актів у сфері, якою опікується інститут Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин.

О.Мороз також поінформував, що на нещодавньому засіданні РНБО України розглядалася ситуація в Криму, і за підсумками засідання були дані відповідні доручення, зокрема, структурам виконавчої влади.

             У свою чергу пан Екеус зазначив, що «для нас найбільш важливою є ситуація в Криму». На його думку, Верховна Рада «могла б допомогти, ухваливши закон про права депортованих народів». Він поінформував, що цієї середи він планує відвідати Крим і ознайомитись із заходами, які вживаються для облаштування депортованих кримських татар, які повернулись у Автономію, зокрема, у частині виділення земельних ділянок.

            Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності захисту прав депортованих. Разом з тим він зазначив, що питання виділення землі для них повинно вирішуватись на законній основі, а не шляхом самозахвату земель. «Потрібно поважати права людей. Ця проблема потребує додаткового законодавчого врегулювання», - зазначив Голова Верховної Ради.

            Верховний комісар ОБСЄ поцікавився станом справ з освітою національних меншин, які проживають у Криму. Олександр Мороз зазначив, що відповідні освітні програми перебувають під контролем Міністерства освіти України і виконуються у повному обсязі відповідно до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

О.Мороз також поінформував, що Верховна Рада має намір у першочерговому порядку розглянути законопроект про концепцію етнонаціональної державної політики після його підготовки і внесення до порядку денного.

У свою чергу пан Екеус зауважив, що Комісаріат ОБСЄ високо оцінює цей законопроект, в якому, за його словами, враховані зауваження  Венеціанської комісії, Ради Європи і ОБСЄ.

Під час зустрічі також було обговорено питання про створення суспільного мовлення. Пан Екеус запропонував, у разу необхідності, допомогу експертів при розробці відповідного законопроекту.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51