У п´ятницю Голова Верховної Ради України Олександр Мороз провів зустріч із членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

            Звертаючись до учасників зустрічі Олександр Мороз підкреслив, що Верховна Рада України налаштована на співпрацю з конфесіями, тому що, за його словами «за вами стоять віруючі, а ставлення до релігійних громад з боку держави має бути поважним».

            На переконання Голови Верховної Ради України, всі проблемні питання державно-конфесійних відносин потребують вирішення.

Голова Верховної Ради України розділяє думку про доцільність ухвалення нової редакції Закону про свободу совісті в Україні, який, сказав він, стане своєрідним моральним кодексом.

«Церква повинна займатися душами людей і ніхто не має права втручатися у цю діяльність», - зазначив Олександр Мороз.

Він також вважає вкрай необхідною міжконфесійну злагоду. У цьому контексті Олександр Мороз закликав представників конфесій поєднати зусилля у цьому напрямку.

Учасники зустрічі висловились, зокрема, за необхідність будування державно-конфесійних відносин на паритетних засадах. При цьому Його Святість патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив думку про необхідність прискорення розробки концепції про відносини держави і Церкви. На переконання Його Святості Філарета, Церква потребує допомоги держави, і, у свою чергу, держава потребує допомоги церкви, бо, за його словами, Церква створює моральний клімат у державі.

Під час зустрічі її учасники піднімали питання щодо зменшення цін на комунальні послуги на рівні тарифів, передбачених для населення, акцентували на необхідності вирішення питання сплати податків та   реституції майна релігійних організацій.

Учасники зустрічі також висловилися за необхідність ухвалення змін до Закону про свободу совісті. Вони наголосили на важливості виконання судових рішень у справах релігійних організацій, вирішенні питання користування земельними ділянками. В цілому члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій висловились за необхідність постійного системного діалогу і співпраці між владою і Церквою.

Підсумовуючи, Голова Верховної Ради України запропонував учасникам зустрічі оформити свої пропозиції належним чином, пообіцяв сприяти від себе особисто і від імені Верховної Ради України під час розгляду цих питань у парламенті і підтримав пропозицію про проведення регулярних зустрічей із представниками духовенства.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51