Учасники заходу наголошували, що незважаючи на стовідсоткове фінансування з боку Міністерства фінансів, Міністерство культури і туризму не змогло повністю освоїти виділені кошти. А існуючий механізм розподілу бюджетних коштів є недостатньо гнучкий і не дозволяє адекватно реагувати на новітні тенденції та зміни, які відбуваються  у суспільстві.

На засіданні йшлося про необхідність державної підтримки технічної модернізації галузі українського кінематографу. Настала гостра потреба, підкреслювали учасники засідання, в реалізації державної програми "Кінопроектор", якою передбачається відновити мережу кінопрокату, аби доступ до творів кіномистецтва мали не лише мешканці великих міст, а й всі громадяни України.

Серйозну стурбованість народних депутатів членів Комітету викликала аварійно-небезпечна ситуація у Києво-Печерській Лаврі, де виникла реальна загроза зсуву ґрунтів, який може зруйнувати святиню. Ситуація ускладнюється через неузгодженість дій центральних органів виконавчої влади, Київської міської влади, керівництва Національного заповідника "Києва-Печерська Лавра" та кліру УПЦ МП.

Народні депутати також обговорили й прийняли рішення підтримати два проекти постанов Верховної Ради України "Про відзначення 120-ї річниці з дня народження видатного українського театрального діяча Леся Курбаса", "Про відзначення 100-річчя від дня народження видатного українського письменника, громадсько-політичного діяча, непохитного борця за незалежність України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Івана Багряного".

Автор першого проекту народний депутат Л. Танюк підкреслив, що велична постать Леся Курбаса всесвітньо відомого театрального діяча, яскравого представника українського національного відродження 30-х років минулого століття, педагога, справила суттєвий вплив на становлення українського і світового мистецтва.

Урочисте відзначення на державному рівні 120-річчя з дня народження Леся Курбаса, зазначали учасники засідання, сприятиме розвитку вітчизняного мистецтва та відновленню історичної справедливості у відношенні одного з представників "українського розстріляного відродження".

Проектом іншої постанови, наголошували автори - народні депутати В.Яворівський, Л. Лук´яненко, Л. Танюк, передбачено низку культурно-освітніх заходів, спрямованих на вшанування пам'яті Івана Багряного та популяризацію його творів, які містять у собі високі ідеали гуманізму й патріотизму.

"Зважаючи на велике загальнолюдське значення діяльності Івана Багряного, його 100 річний ювілей занесено до Календаря пам´ятних дат "ЮНЕСКО", - повідомив Володимир Яворівський.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51