5 липня 2003 року в ході робочого візиту Заступника Голови Верховної Ради України О.О.Зінченка до Туреччини відбулася його зустріч з Головою Великих Національних Зборів Туреччини Б.Аринчем.

Під час зустрічі О.Зінченко висловив задоволення високим рівнем політичного діалогу між Україною і Туреччиною.

В свою чергу, Голова Великих Національних Зборів Туреччини Б.Аринч відмітив, що він, як представник правлячої партії, за час свого перебування при владі хотів би вивести українсько-турецькі стосунки на найвищий рівень. З 1994 року не було жодних міжпарламентських контактів на вищому рівні, і тому візит О.Зінченка - це перша "ластівка", на яку вони чекали.

Заступник Голови Верховної Ради України висловив зацікавленість у активізації міжпарламентських зв'язків між Україною і Туреччиною, відзначивши важливість обміну візитами на рівні голів парламентів. Сторони дійшли до висновку, що міжпарламентське співробітництво потрібно будувати не на епізодичних контактах, а на основі регулярних планових заходів. Співрозмовники домовились про обмін візитами керівників парламентів і активізацію діяльності міжпарламентських груп дружби.

Сторони також досягли домовленості про створення реальних механізмів посилення організаційної ролі парламентів у забезпеченні правових підвалин двосторонніх відносин і запровадження відповідних контрольних функцій парламентів.

Під час зустрічі сторони обговорили широкий спектр питань, головним з яких було питання європейської інтеграції.

О.Зінченко позитивно відзначив роботу парламенту Туреччини щодо приведення чинного законодавства до правових норм Європейського Союзу і сказав, що одним з найважливіших напрямів двосторонньої міжпарламентської співпраці може стати сфера європейської інтеграції. Український парламент міг би використати досвід підготовки Турецької Республіки до членства в ЄС і готовий започаткувати механізм регулярних міжпарламентських консультацій з питань європейської інтеграції (на рівні голів відповідних комітетів парламенту). Турецька сторона висловила готовність допомогти Україні пришвидшити її рух до Європи через створення міждержавних відносин європейського рівня. "Не відкладати це на 2004-2005 роки, а вже зараз виводити співробітництво двох країн на європейський рівень в усіх вимірах - парламентському, урядовому та інших".

Крім загальних питань міждержавного співробітництва, сторони обговорили підходи до вирішення великої кількості конкретних проблем, таких як уникнення подвійного оподаткування, рух металів, риболовство, взаємне визнання дипломів тощо. Особливу увагу було приділено питанням розвитку співробітництва оборонно-промислових комплексів обох країн та у сфері високих технологій. Було досягнуто домовленості, що парламенти забезпечать зацікавлену участь урядів обох країн у вирішенні цих питань.

Відзначаючи велике значення співпраці двох держав у рамках міжнародних організацій - Ради Європи, ОБСЄ, ОЧЕС, Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО), О.Зінченко висловив вдячність за підтримку Туреччиною України в ПА РЄ, а також за сприяння, надане українській делегації під час 48-ї сесії ПА НАТО.

Після зустрічі з Головою Великих Національних Зборів Туреччини Б.Аринчем українська делегація відбула до Стамбулу, де ознайомиться з роботою підприємств будівельної і медичної галузей, зв'язку і телекомунікацій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51