У середу, 20 вересня, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у Верховній Раді України зустрівся з представниками органів вищого фінансового контролю, які є учасниками міжнародної конференції «Роль вищих органів фінансового контролю у боротьбі з корупцією та шахрайством», що проходить у Києві 19-20 вересня.

Він назвав «надзвичайно важливою» роботу, котру проводить Рахункова палата в Україні, вищі органи фінансового контролю інших країн.

О.Мороз доручив Рахунковій палаті підготувати свої пропозиції за результатами конференції, зокрема з використання досвіду рахункових палат інших країн. Він наголосив, що «для України це найважливіший напрямок у роботі з наведення порядку в країні, для забезпечення дійсно прозорих, конкурентних умов в ринковій економіці». О.Мороз підкреслив, що «все це співпадає з практикою та ідеологією ваших рахункових палат, ваших парламентів, з необхідністю посилення контрольних функцій парламенту, зокрема його комітетів». При цьому О.Мороз зазначив, що «учора, слухаючи доповіді, знайомлячись з досвідом, зрозумів, що у нас попереду ще багато і багато роботи».

«Треба, щоб ніхто не думав, що Рахункова палата це інструмент зведення рахунків, для якогось політичного переслідування. Це не орган опозиції, як дехто у нас заявляє, це орган парламентського контролю. Його висновки, перевірки, аналіз повинні бути універсальними для всіх», - підкреслив О.Мороз, наголосивши, що «такий статус Рахункової палати ми будемо утверджувати в Україні». Він висловив переконання, що Рахункова палата в майбутньому «займе достойне місце».

Учасник конференції, голова Рахункової палати Російської Федерації Сергій Степашин у відповідь зазначив, що в його країні «з величезним інтересом спостерігають за тими активними політичними процесами, що відбуваються в Україні». За його словами, «всі присутні на конференції відзначили позицію Голови Верховної Ради України, українського парламенту щодо незалежного фінансового контролю, щодо того, що Рахункова палата не повинна бути заангажована ніякими політичними діями». Він визнав, що сьогодні Рахункова палата України «дійсно відповідає усім міжнародним стандартам, європейським стандартам». Підбиваючи підсумки конференції, С.Степашин зазначив, що «це - серйозний крок вперед у боротьбі з корупцією з боку органів вищого фінансового контролю».

У ході обговорення О.Мороз висловився за створення органів спільної боротьби у сфері запобігання фінансовим злочинам. Він закликав «серйозно попрацювати над організацією законодавства і методами роботи». «Тут треба мати спільні стандарти, спільні методики», - сказав він.

На думку О.Мороза, ще одним напрямком, «над яким має попрацювати Рахункова палата, є корупція, що виникає при зміні форм власності», наприклад організація штучного банкрутства підприємств, які мають державну частку майна. «З вашими Рахунковими палатами ми б знайшли точки дотику для адаптації, для гармонізації законодавства у правилах поведінки держави до таких дій», - сказав він.

На думку О.Мороза, корисним було б включення до складу груп міжпарламентського співробітництва представників Рахункової палати, аби вони «свіжим поглядом подивились, що роблять партнери для посилення функцій контролю з боку парламенту».

 

* * *

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51