У вівторок, 5 вересня, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз провів нараду з Головою Верховної Ради Автономної Республіки Крим, головами обласних, Севастопольської міської рад, Київським міським головою.

Починаючи нараду, О.Мороз привітав Голову Кримської автономії, голів обласних рад із завершенням роботи з їх обрання, привітавши голову Дніпропетровської обласної ради Юрія Вілкула, який до обрання депутатом облради працював ректором Криворізького технічного університету і якого було обрано на найвищу посаду в обласній раді 30 серпня.

О.Мороз назвав основною метою зустрічі голів облрад, Голови Верховної Ради АРК та Севастопольської і Київської міськрад обговорення подальших планів роботи у форматі Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку, а також вирішення деяких організаційних питань.

О.Мороз поінформував, що за підсумками попередньої зустрічі обласних голів, яка відбулася 28 липня 2006 року, було опрацьовано та затверджено заходи щодо подальшого розвитку взаємозв‘язків парламенту з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування, надання їм методичної допомоги.

Серед таких заходів він, зокрема, назвав: розширення практики організації обговорення на місцях законопроектів, які безпосередньо стосуються регіонів, регулюють діяльність місцевих рад, їх взаємодію з місцевими органами виконавчої влади; більш активне залучення до роботи із законопроектами депутатів і посадових осіб місцевого самоврядування, керівників місцевих держадміністрацій. При цьому Голова Верховної Ради України особливо наголосив на важливості спадкоємності досвіду та залученні до законотворчої роботи фахівців із практичним досвідом роботи.

За словами Голови Верховної Ради України, надалі «обов‘язково будуть практикуватися» виїзні засідання комітетів Верховної Ради України безпосередньо у регіони. Він наголосив, що дає таке доручення народним депутатам, закликавши їх активізувати участь у пленарних засіданнях місцевих рад і навпаки. На його думку, «це підноситиме роль органів місцевого самоуправління».

Узагальнювати та поширювати досвід роботи місцевих рад та їхніх органів з актуальних проблем економічного та культурного розвитку населених пунктів і регіонів, переконаний О.Мороз, дозволить посилення методичної допомоги  представницьким органам місцевого самоврядування, регулярне висвітлення передового досвіду на сторінках газет «Голос України», журналу «Віче», брошур «Закон-Практика-Проблеми», які започатковані парламентом.

У ході наради учасники засідання були ознайомлені з Перспективним планом законодавчих робіт Верховної Ради України V скликання. Їм було запропоновано у тижневий термін виловити свої думки щодо цього документа.

Голова Верховної Ради України закликав учасників зібрання «спланувати роботу нашої дорадчої ради» та закликав їх до 12 вересня внести пропозиції щодо тематики засідань, а також місць їх проведення.

Зокрема, у ході засідання 5 вересня було ухвалене рішення про проведення наступної подібної наради на початку жовтня у Львівській області, де наприкінці вересня відзначатиметься 750-річчя Львова.

Також у ході наради було внесено пропозиції щодо обрання старости голів обласних рад. Всього на обговорення на наступній нараді було внесено 4 кандидатури: Анатолія Близнюка голови Донецької обласної ради, Григорія Заболотного голови Вінницької обласної ради, Миколи Сухомлина голови Кіровоградської облради та Ірини Синявської голови Житомирської обласної ради.

* * *

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51