Комітетом підготовлено і внесено на розгляд парламенту 34 проекти законів та 101 постанов. Проведено 95 засідань Комітету, на яких розглянуто 504 питання.

Зокрема, Законом "Про Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії на 2003 2007 роки" передбачено створення правових та економічних умов для розвитку національного кіномистецтва в ринкових умовах, формування сучасної самодостатньої національної кіноіндустрії шляхом підтримки підприємницької діяльності у галузі, забезпечення присутності українських фільмів на національному та світовому кіноринках.

Питання майнових прав авторів фільму на фільм та право власності на вихідні фільмові матеріали врегульовано Законом "Про внесення змін до Закону України "Про кінематографію". Крім того, ним запроваджено Державний реєстр виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів з метою впорядкування професійної кінематографічної діяльності.

Законом "Про театри і театральну справу" визначено види основної діяльності театрів та віднесено її до некомерційної. Згідно з положеннями цього закону, театру надається право на одержання статусу неприбуткової організації. При цьому, Комітет також відстояв положення про заборону приватизації, перепрофілювання або використання не за призначенням театрів, що фінансуються з державного або місцевих бюджетів.

Великого значення мав, вважають члени Комітету, прийнятий парламентом Закон "Про внесення змін до статті 27 Закону України "Про видавничу справу". Положеннями цього закону передбачено обов'язкове одержання Книжковою палатою України платних та безоплатних примірників усіх видань, випуск яких здійснюється суб'єктами видавничої справи в Україні. Крім того, відповідна узагальнена інформація про це надається через засоби масової інформації і управління преси та інформації обласних державних адміністрацій.

Державна програма, визначена Законом "Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об´єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки", має у своїй основі комплексний підхід до вирішення проблем. Зокрема, передбачається нормативно-правове врегулювання питань охорони культурної спадщини та її окремих видів; підготовка кадрів для сфери охорони культурної спадщини. Визначено порядок інвентаризації та паспортизації об´єктів культурної спадщини та  інших заходів їх охорони.

Законом "Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" удосконалено понятійний апарат законодавства у сфері охорони культурної спадщини та заборонено зміну пам´ятки (оскільки внаслідок зміни пам´ятка фактично руйнується, втрачаючи свою автентичність). Крім того, регламентовано ефективну та цілісну систему органів охорони культурної спадщини на всій території України. Підсилено роль громадськості та громадських організацій у цій сфері та врегульовано процедуру видачі дозволів на проведення археологічних розвідок, розкопок тощо.

Основні підходи до формування і здійснення державної політики в галузі культури визначено Законом "Про Концепцію державної політики в галузі культури на 2005-2007 роки". Одним із ключових моментів якого є удосконалення систем управління та фінансово-матеріального забезпечення сфери культури й мистецтв.

З метою контролю за виконанням законодавства у сфері культури, мовної політики, релігії та врахування громадської думки під час роботи над законопроектами, Комітетом проведено 7 парламентських слухань.

За звітний період проведено також 8 виїзних засідань з метою вивчення виконання законодавства органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та закладами культури . Зокрема, виїзні засідання відбулися у Запорізькій, Львівській, Чернігівській, Черкаській областях, АР Крим та м. Київ, під час яких було проаналізовано практику охорони пам´яток культурної спадщини.

Після вивчення питання реформування театральної галузі та державної підтримки українських театрів у південних та східних областях України, в контексті публічного обговорення проекту закону "Про театри і театральну справу" на виїзному засіданні у Донецьку, Комітет подав до Кабінету Міністрів та місцевих органів виконавчої влади пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення роботи театральної галузі.

Спільно з Міністерством культури і туризму, Міністерством праці та соціальної політики, ЦК Профспілки працівників культури підготовлено рекомендації до Постанови Кабінету Міністрів "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери".

Значне місце в роботі Комітету займали проблеми щодо реалізації пріоритетного права творчих працівників на приватизацію приміщень, в яких розміщені їхні творчі майстерні. Про доцільність передачі цих приміщень у власність чи у довічне користування митців, Комітет постійно надсилав численні звернення до органів місцевого самоврядування .

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51