Про це заявив Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Другій частині сесії ПАРЄ 2006 року Борис Олійник на прес-конференції, яка відбулася у Верховній Раді України.

Члени Постійної делегації народні депутати Анатолій Раханський і Олена Бондаренко розповіли про перебіг сесії ПАРЄ, привернувши увагу до питань, які стосувалися підсумків парламентських виборів в Україні та їх оцінок. Анатолій Раханський, зокрема, зазначив, що Парламентська асамблея кваліфікувала вибори в Україні як такі, що відбулися у відповідності з європейськими стандартами. Однак, ніхто членів Асамблеї не сказав про поствиборчу ситуацію: судові розгляди результатів підрахунку голосів, застосування подвійних стандартів в оцінці виборів у різних країнах тощо.

Парламентська асамблея рекомендувала українській владі далі вдосконалювати виборчий процес: прийняти у співпраці з Венеціанською комісією уніфікований виборчий кодекс; розширити повноваження ЦВК із врегулювання технічних питань, призначити дати виборів до Верховної Ради та місцевих законодавчих органів у різні строки, створити централізований державний реєстр виборців, забезпечити функціонування Конституційного Суду та каналу громадського телебачення.

Народний депутат Олена Бондаренко також звернула увагу на схвалення доповідачами Парламентської асамблеї Х.Северінсен і Р.Вольвенд виборів в Україні. Доповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ вважають, що вибори в Україні 26 березня пройшли у повній відповідності з демократичними стандартами. Х.Северінсен і Р.Вольвенд також вважають, що "характер виборів в Україні сигналізує про необхідність підготовки Плану дій для скасування процедури моніторингу країни, оскільки держава подолала останню перешкоду на цьому шляху".

Про питання, пов'язані з чорнобильською проблематикою, які неодноразово розглядалися Парламентською Асамблеєю, доповів заступник голови Постійної делегації Анатолій Раханський. Оцінюючи роботу Постійної делегації, А.Раханський зазначив, що чимало ініціатив членів делегації було реалізовано, однак, не все вдалося зробити. А.Раханський, зокрема, висловив сумнів у тому, що в ході використання коштів, які надавалися Європейським Співтовариством на будівництво об'єкту "Укриття" над четвертим енергоблоком ЧАЕС, не було застосовано корупційної схеми, чи, можливо це була технічна помилка? А.Раханський ставить питання про перевірку викристання цих коштів.

Заступник голови Постійної делегації вважає, що зараз потрібно вирішувати як питання соціального захисту громадян, які постраждали від чорнобильської аварії, так і думати про будівництво нового саркофагу на четвертому енергоблоці.

Під час сесії ПАРЄ члени Асамблеї ознайомилися із фотовиставкою "20 років Чорнобильської трагедії", яка демонструвалася в Палаці Європи.

Народний депутат Олена Бондаренко привернула увагу до розгляду Парламентською асамблеєю питань "Місце рідної мови в шкільному навчанні", "Білорусь після президентських виборів 19 березня 2006 року" (за процедурою термінового обговорення). Вона наголосила на тому, що Україна у порівнянні з іншими країнами найширше забезпечила право своїм громадянам навчатися рідною мовою. Для прикладу О.Бондаренко порівняла стан забезпечення навчання рідною мовою румунській меншині в Україні та українцям, які проживають в Румунії.

Підсумовуючи роботу Постійної делегації у ПАРЄ, А.Раханський нагадав про невиконані Україною зобов'язання перед Радою Європою: зняття з прокуратури функції загального нагляду, відміну імперативного мандату та прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу. А.Раханський зазначив, що виконати ці зобов'язання Україна спроможна ще у нинішньому році, що забезпечить можливість переходу до постмоніторингового діалогу з Радою Європи.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51