Верховна Рада повторно розглянула Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо архітектурної діяльності" з пропозиціями Президента.

Народні депутати погодилися з пропозиціями глави держави, внесеними ним до чинного закону і прийняли Закон, повністю врахувавши пропозиції глави держави.

У своїх пропозиціях Президент України звертає увагу на дві норми прийнятого закону, які не дозволяють підписати цей проголосований акт, як закон. Перша пропозиція стосується частини другої першого розділу. Даною частиною вносяться зміни до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність". У законопроекті норма звучить так "внести зміни і після слів "Академія мистецтв України" доповнити словами "Академія архітектури України".

Це означає, що створюється новий державний орган, заснований на державній власності. Кошти на забезпечення діяльності академії щорічно визначаються у Державному бюджеті. Разом з тим, ця організація є самоврядною, яка сама визначає тематику досліджень, вирішення науково-господарських, кадрових і організаційних питань.

Президент України звертає увагу, що Верховна Рада України прийняла рішення щодо створення державної наукової організації, що є здійсненням повноважень з управління об'єктами державної власності, які за Конституцією України належать до виключної компетенції Кабінету Міністрів України.

До компетенції Верховної Ради України за Конституцією України віднесено визначення законом правового режиму власності, затвердження переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, визначення правових засад, вилучення об'єктів, право приватної власності.

Тому Президент зауважив, що зазначені положення Закону, який розглядається, не відповідають Конституції України.

Друга норма, на яку звертає увагу Президент України, полягає у тому, що Законом, який надійшов на підпис, передбачено право головних архітекторів та інших посадових осіб спеціально уповноважених органів містобудування та архітектури здійснювати творчу діяльність, пов'язану з проектуванням об'єктів архітектури, які передбачені для будівництва на території діяльності цих осіб.

При цьому з чинного Закону України "Про архітектурну діяльність" вилучається положення, за яким архітектурні рішення, створені за участю цих посадових осіб, перетворюють погодження з органами містобудування та архітектури вищого рівня.

Тому Президент України запропонував народним депутатам цю статтю викласти в іншій редакції: "якщо архітектори відповідного рівня є авторами проектів, то затвердження таких проектів підлягає органу вищого рівня".

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51