Протягом чотирьох років на засіданнях Комітету розглянуто 664 питань, 281 з яких стосуються законопроектної роботи, 25,6 відсотка призначення/звільнення керівних кадрів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Міністерства внутрішніх справ України і Служби безпеки України та відповідних прокурорів.

За період з червня 2002 року по березень 2006 року Комітетом проведено 93 засідання, у тому числі спільні засідання з: Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і колегією Міністерства внутрішніх справ України; Тимчасовою слідчою комісією для контролю за дотриманням законності при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів; Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Комітет також провів виїзні засідання у Донецькій, Львівській Харківській, Одеській областях, Автономній Республіці Крим, м. Києві.

На підставі статті 23 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" Головою Комітету двічі (листопад 2002 року та жовтень 2005 року) представлено парламентові звіт про стан боротьби з організованою злочинністю. За результатами обговорення цих звітів прийнято постанови Верховної Ради України.

Зокрема, у проголошеному на засіданні Верховної Ради України 7 жовтня 2005 року Головою Комітету звіті дано глибокий аналіз діяльності державних органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю, та інших державних органів, що мають право контролю за дотриманням організаціями і громадянами законодавства України з метою боротьби з організованою злочинністю. У Постанові Верховної Ради України від 3 листопада 2005 року "Про стан боротьби з організованою злочинністю у 2004 2005 роках" розкрито причини незадовільної роботи зазначених органів.

Також Комітетом проведено громадські слухання з питань вдосконалення українського законодавства щодо протидії торгівлі людьми; обговорення причин корупції в Україні і шляхів її подолання. За результатами цієї роботи до парламенту 6 жовтня 2005 року подано проект Постанови щодо Стратегії протидії корупції.

Комітетом проведено круглий стіл "Співпраця громадських організацій та депутатського корпусу у процесі ратифікації Палермської конвенції ООН" .

Результати проведеного аналізу стосовно виконання компетентними органами держави Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності (Закон України щодо ратифікації прийнято 4 лютого 2004 року) Комітет розглянув на своєму засіданні і прийняв рішення поінформувати Кабінет Міністрів України про необхідність поліпшення цієї роботи.

Відповідно до підпункту "д" пункту 1 статті 25 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" Комітетом розглянуто питання щодо використання спеціальних технічних засобів у боротьбі з організованою злочинністю.

В рамках здійснення контролю за виконанням постанови Верховної Ради України "Про підсумки розгляду звіту Голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, доповідей Голови Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України про стан боротьби з організованою злочинністю, а також доповіді Генерального прокурора України про стан прокурорського нагляду у сфері боротьби з організованою злочинністю" проаналізовано:

рішення органів державної влади з питань боротьби з організованою злочинністю і подолання корупції. Про результати цієї роботи поінформовано Президента України та Секретаря Ради національної безпеки і оборони України;

діяльність за окремими напрямами роботи органів прокуратури України. Результати вивчення надіслано Апарату Ради національної безпеки і оборони України.

В рамках здійснення контролю за виконанням постанови Верховної Ради України "Про інформацію Кабінету Міністрів України про посилення боротьби з наркоманією в Україні", що прийнята за результатами дня Уряду України 14 червня 2005 року "Про посилення боротьби з наркоманією в Україні", у вересні жовтні 2005 року опрацьовано ряд щорічних доповідей Міжнародного комітету по контролю над наркотиками в частині, що стосується України.

У грудні 2005 року лютому 2006 року Комітетом вивчено роботу спеціальних підрозділів Міністерства внутрішніх справ України і Служби безпеки України по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, а також інших компетентних органів. Відповідну інформацію надіслано Апарату Ради національної безпеки і оборони України.

Комітетом проаналізовано роботу Кабінету Міністрів України по реалізації положень затвердженої Указом Президента України від 24 квітня 1998 року № 367 Концепції боротьби з корупцією на 1998 2005 роки.

Однією із особливостей Комітету була робота зі зверненнями громадян. Загалом Комітетом розглянуто понад 17 тис. звернень, у яких вимагалося більше практичних дій стосовно врегулювання проблемних питань в інтересах певних осіб. У своїй більшості громадяни оскаржували дії службових осіб органів прокуратури і суддів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51