У суботу Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом. Президент ПАРЄ прибув в Україну 28 липня з триденним робочим візитом (м. Одеса).

Під час зустрічі О.Мороз і Р. ван дер Лінден висловились за необхідність продовження моніторингу ПАРЄ щодо України, що, на їх думку, сприятиме дальшому розвитку демократичних процесів в Україні.

«Прийняття України до Ради Європи було дуже важливим моментом. Ми відчуваємо постійну увагу з боку Асамблеї до процесів в Україні, - сказав О.Мороз. - Співробітництво з Радою Європи є важливим засобом у наближенні країни до європейських стандартів».

Зі свого боку, Р. ван дер Лінден зазначив, що ПАРЄ розглядає моніторинговий процес «як підтримку, а не кару».

Він дав високу оцінку цьогорічним парламентським виборам в Україні, охарактеризувавши їх як чесні, відкриті і прозорі. «Це надзвичайно важливо для міжнародного іміджу України», - сказав він. Р. ван дер Лінден також висловив сподівання, що найближчим часом в Україні буде сформований уряд, який продовжуватиме реформи.

У свою чергу, О.Мороз дав високу оцінку роботі спостерігачів моніторингового комітету ПАРЄ в Україні, зазначивши їх об`єктивну та неупереджену позицію.

Співрозмовники також обговорили питання, пов`язані з євроінтеграційними устремліннями України. У цьому контексті О.Мороз і Р. ван дер Лінден наголосили на необхідності виконання Україною тих зобов`язань перед Радою Європи, які залишись невиконаними. Виконання зобов`язань у повному обсязі, вважають О.Мороз і Р. ван дер Лінден, стане реальним підґрунтям для реалізації євроінтеграційних прагнень України.

Торкаючись теми НАТО, Р. ван дер Лінден зазначив, що це питання не є його компетенцією, але, за його словами, є країни, які вступили до ЄС, не будучи членами Північноатлантичного Альянсу.

Голова Верховної Ради України зазначив, що для України євроінтеграція є «ключовим магістральним напрямком, з якого ми не зійдемо». При цьому він висловився за необхідність подальшого розвитку рівноправних партнерських відносин з Росією.

О.Мороз запропонував провести в Україні виїзне засідання Комітету ПАРЄ з політичних питань, що, на його переконання, стане стимулом для розвитку всіх сфер управління державою відповідно до демократичних стандартів.

Під час розмови також наголошувалось на значній ролі місцевого самоврядування у подальшому демократичному розвитку держави. За словами О.Мороза, «треба підняти місцеве самоврядування на необхідний рівень, і для України дуже важлива підтримка ПАРЄ в цьому питанні».

На думку Р. ван дер Ліндена, питання розвитку місцевого самоврядування в Україні також має бути предметом моніторингу з боку ПАРЄ.

Говорячи про поточну політичну ситуацію в Україні, О.Мороз зазначив, що учасники «круглого столу», ініційованого Президентом України, готують до підписання документ, який має «об`єднати зусилля різних партій для забезпечення розвитку України на перспективу».

Він також висловив сподівання на створення широкої коаліції, яка «має продемонструвати суспільству, що може об`єднатися і реалізувати єдину політику для всієї держави».

Під час зустрічі також було обговорено низку питань міжнародних відносин.

У зустрічі взяв участь Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віталій Шибко.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51