Зокрема, за поданням Комітету парламентом було розглянуто 77 законопроектів, з яких 26 прийнято в цілому, а також ухвалено 19 постанов. Проведено 98 засідань, на яких розглянуто 606 питань, в тому числі 26 у порядку контролю за виконанням чинного законодавства України.

М.Лобода зазначив, що низка прийнятих парламентом законів, з опрацювання яких Комітет визначено головним, посилюють соціальний захист одиноких матерів (вдів, вдівців) і дітей, яких вони виховують, підвищують розмір одноразової допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, збільшують розмір надбавок до пенсії донорам крові та її компонентів, а також розмір грошової допомоги малозабезпеченим особам, які здійснюють догляд за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічних розладів тощо.

На думку М.Лободи, великого значення мала прийнята постанова Верховною Радою України "Про невідкладні заходи щодо збереження цілісності лікувального комплексу Української дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", якою, зокрема, забороняється будь-яке відчуження майна, здача в оренду і приватизація приміщень та обладнань лікарні, а також земельної ділянки, що належить даному лікувальному комплексу.

З метою реалізації національної стратегії протидії епідемії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії, парламентом 1 липня 2004 року утворено Тимчасову спеціальну комісію з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії. Головними завданнями якої є розробка та вдосконалення законодавчих актів щодо врегулювання проблем ВІЛ-інфекції/СНІду, туберкульозу та наркоманії; аналіз державних програм, спрямованих на протидію розповсюдження цих захворювань та зростання рівня незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів; підтримання зв´язків з парламентами, відповідними міжнародними організаціями, обмін досвідом тощо.

Комітетом підготовлено і проведено 4 парламентських слухання з метою залучення громадськості до вирішення нагальних проблем у сфері охорони здоров´я, материнства та дитинства . Зокрема, за такою тематикою: епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання (19 червня 2003 року); соціально-економічні проблеми ВІЛ/СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв´язання (3 лютого 2004 року); онкологічні захворювання в Україні. Проблема та шляхи подолання (20 квітня 2004 року); забезпечення прав дітей в Україні. Охорона материнства та дитинства (22 вересня 2005 року).

Не менш важливе значення мали проведені Комітетом слухання на тему: "Проблеми у сфері забезпечення охорони здоров'я і медичного обслуговування громадян України та шляхи їх розв'язання", яким передували громадські слухання у Львівській, Одеській та Харківській областях.

За звітний період було проведено 4 виїзних засідання Комітету, на яких обговорювались питання про стан підготовки та можливість внесення на розгляд парламенту у третьому читанні проекту закону про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування (с. Дениші Житомирської обл.); про виконання Закону "Про курорти" в частині збереження статусу та майна спеціалізованих санаторіїв системи Міністерства охорони здоров'я України в Автономній Республіці Крим (м.Ялта); про створення сучасної інноваційної моделі надання якісних медичних послуг населенню на прикладі Житомирської лікарняної каси та їх взаємодії з організаціями взаємного страхування (м. Житомир); про хід виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 року № 989 "Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров'я" у Донецькій області.

Протягом четвертого скликання, наголосив М. Лобода, Комітетом проводилась значна робота щодо подальшого реформування фінансового забезпечення системи охорони здоров'я. На розгляд парламенту в третьому читанні було внесено проект закону про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. Однак, остаточного рішення щодо доцільності запровадження в існуючих політичних та економічних умовах цього виду страхування Верховною Радо України не було прийнято.

Не знайшов також відповідної підтримки, додав М. Лобода, і внесений Комітетом на розгляд парламенту в першому читанні проект закону про заклади охорони здоров'я, що мав визначити правовий статус цих закладів, їх класифікацію та порядок здійснення ними господарської діяльності.

За словами М. Лободи, пріоритетними напрямами в роботі Комітету впродовж всього скликання залишалися питання фінансування системи охорони здоров´я та підвищення рівня оплати праці медичних працівників. За цей час завдяки активній участі Комітету в бюджетному процесі вдалося збільшити видатки на охорону здоров'я в Державному бюджеті України майже втричі, а також запобігти розпорошенню бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю лікарських засобів і медичного обладнання.

Комітетом опрацьовано 7275 листів і звернень громадян, їх об'єднань, підприємств, установ та організацій, що надійшли до Верховної Ради.

Проведено 19 конференцій, семінарів та "круглих столів" щодо актуальних проблем охорони здоров'я, материнства та дитинства, пов'язаних із законодавчим забезпеченням цих сфер суспільного життя.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51